Balkanlar

Balkanlar'da ölü sayısı 50’yi aştı

Birleşmiş Milletler, Balkanlar’da yaşanan sel felaketinde şu ana kadar 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bölgede sular çekilmeye başladı.

Sel sularının yavaş yavaş çekilmesiyle halk evlerini temizlemeye başladı. [Fotoğraf: AP]

gazetecilerin sorularını yanıtlayan birleşmiş milletler (bm) genel sekreter sözcüsü stephane dujarric, balkanlar'daki sel nedeniyle yerlerinden olan kişilerin içme suyu, gıda, çadır ve tıbbi malzemeye ihtiyacı olduğunu bildirdi.

dujarric ayrıca binlerce evde elektrik ve su olmadığını ve sadece botla ulaşım sağlanabildiğini kaydetti.

bm'nin bölge ülkelerindeki ulusal ekiplerle koordineli bir şekilde yardım çalışması yürüttüğünü ifade eden dujarric, talep edilmesi durumunda daha fazla insani yardımı harekete geçireceklerini söyledi.

selden ölenlerin sayısı 50'yi geçmiş durumda. 

sular çekiliyor

bosna hersek güvenlik bakanlığı ülkedeki son durumu değerlendiren bir açıklama yaptı.

açıklamaya göre son 24 saatte, sava nehri'ndeki su seviyesinde önemli derece düşüş meydana geldi. çoğu nehir, doğal yataklarına döndü. ancak bosanski şamats, brçko ve oraşye şehirlerindeki nehirlerde su hâlâ yüksek seviyede.

yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“salı günü oraşye'nin yakınlarında bulunan kopanice köyünden geçen sava nehri'ndeki su seviyesinin yükselmesi, oraşye, brçko ve çevresinde bulunan köyleri tekrar zor duruma soktu. bosanski şamats şehrinde ise su seviyesi gittikçe azalıyor ve şehir tamamen tahliye edildi. bu kentte gönüllüler, suların çekilmesinin ardından şehri temizlemeye devam ediyor."

tahliye edilenlerin tamamı otel ve okullara yerleştirildi. selden kurtulanların en önemli ihtiyaçları içecek su, gıda, battaniye ve ilaçlar.

istanbul büyükşehir belediyesi'nden de bir itfaiye ekibi brçko kentindeki su tahliye çalışmalarına yardım ediyor.  

sırbistan’da üç gün yas

15’ten fazla insanın öldüğü sırbistan’da hükümet üç günlük yas ilan etti.

sırbistan başbakanı aleksandar vuçiç önümüzdeki günlerde yağış olmadığı takdirde, ülkedeki olağanüstü durumun hafta sonu sona erebileceğini açıkladı.

selden etkilenen bölgelerden şu ana kadar toplam 30 bin kişi tahliye edildi. bunun 13 bini başkent belgrad’ın 35 kilometre kuzeyindeki obrenovats bölgesinde yaşayanlar.

hırvatistan da etkilendi

sel bosna hersek ve sırbistan’ın sınır komşusu hırvatistan’ı da vurdu. ülkede en az iki kişi öldü.

doğuda yer alan jupaniya ve slavonski brod kentlerinde sava nehri'nin tekrar taşma ihtimaline karşı tedbirler alındı. nehirdeki su seviyesinin yaklaşık 10 santimetre düştüğü belirtilirken, bu bölgeden 3 bin insan tahliye edildi.

hırvatistan savunma bakanı ante kotromanoviç ise binden fazla askerin ülkenin doğu kısımlarında vatandaşlara yardım ettiğini, tahliye ve arama çalışmalarının ise iki helikopter ile gerçekleştirildiğini açıkladı.

nato devrede

balkanlar’da yaşanan son 120 yılın en büyük sel felaketi nato ve ortak ülkelerini harekete geçirdi.

nato'dan yapılan açıklamada, bosna hersek'in 15 mayıs'ta yaptığı yardım talebine olumlu yanıt verip destek sunan ve kurtarma çalışmalarına katılan ülkeler arnavutluk, azerbaycan, avusturya, belçika, bulgaristan, çek cumhuriyeti, hırvatistan, makedonya, fransa, almanya, macaristan, japonya, karadağ, letonya, lüksemburg, romanya, slovakya, slovenya, türkiye, ingiltere ve abd olarak sıralandı.

perşembe günü bölgeye gideceğini açıklayan nato genel sekreteri anders fogh rasmussen sel felaketini "korkunç bir doğal afet" olarak ifade etti. rasmussen "müttefik ve ortak ülkeler helikopter, bot, acil müdahale ekipleri, çok ihtiyaç duyulan içme suyu, gıda, barınak ve mali kaynak gönderiyor" dedi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;