Balkanlar

Balkanlarda sel alarmı

Balkanların güneyinde üç gündür devam eden yağışlar nedeniyle Bulgaristan’da 5 kişi öldü, Arnavutluk’ta yaklaşık 250 ev tahliye edildi.

Bulgaristan'ı vuran sel sebebiyle beş kişi hayatını kaybetti. [Fotoğraf: AP]

bulgaristan’daki yağışlar özellikle devin, burgaz, slanchev bryag ve yambol bölgelerinde etkili oldu. ayrıca tunca ve cerna nehirlerinin taşmasıyla nehir yatağı yakınlarındaki yerleşim yerleri su altında kaldı.

içişleri bakanı veselin vouçkov, salı günü kontrol altına alınmaya başlayan sel sebebiyle beş kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. ölenler arasında köprüyü geçmeye çalışırken sel sularına kapılan dokuz yaşındaki bir çocuk ve 47 yaşındaki bir adam da var.

zarar gören bölgelerden tahliye edilen 285 kişi çevredeki okullara ve kreşlere yerleştirildi. pazartesi günü olağanüstü hâl ilân edilen bölgeye bulgaristan kızılhaç’ı yiyecek ve battaniye yardımı yaptı. 

arama kurtarma çalışmalarına katılan halk, ordu birlikleri ve itfaiye ekipleri bir yandan nehir yataklarını güçlendirmeye çalışıyor.

bölgesel kalkınma bakanı lilyana pavlova, salı günü yaptığı açıklamada selden zarar gören bölgelerin yeniden inşası için yaklaşık 11 milyon 250 bin euroya ihtiyaç olacağını söyledi.

arnavutluk’ta yüzlerce ev tahliye edildi

arnavutluk'ta pazar gününden bu yana aralıksız devam eden şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi.

ülkenin batısındaki fier, vlora ve berat kentlerinde şiddetli yağış nedeniyle nehirlerin taşması sonucu çok sayıda ev ve işyerini su bastı.

arnavutluk içişleri bakanlığı sözcüsü florion serjani, fier ve vlora'da yaklaşık 250 evin tahliye edildiğini açıkladı. fier’in darzez köyü’nde selde mahsur kalan büyük ve küçükbaş hayvanlar botlarla taşındı.

unesco dünya mirası listesi’nde yer alan tarihi berat kentinde de karayolları ulaşıma kapandı. ekili alanlar da zarar gördü.

arama kurtarma çalışmalarına ordu da destek veriyor. meteoroloji yağışların tüm hafta devam edeceğini açıkladı.

makedonya'da yeni yağışlar

sağanak nedeniyle doğusundaki tarım arazileri sular altında kalan makedonya'da da pazartesi günü olağanüstü hâl ilan edildi. lodosun ardından yağan sağanak yağmur ülkenin büyük bir kısmında sellere yol açtı. derelerin taşmasıyla araziler su altında kaldı.

özellikle doğu bölgelerde evleri ve işyerlerini su bastı. bregalniça nehri'nde su seviyesinin yükselmesiyle kalimantsi barajı taştı. ofçabolu ovası'ndaki arazilerin büyük bir kısmı sular altında.

ülkenin güneydoğusundaki ustrumca bölgesinde de çok sayıda tarım arazileri ve seralar sular altında kaldı. büyük maddi hasarlar meydana geldi. çok sayıda kişi mahsur kaldı.

manastır bölgesindeki pelagonya ovası'nda 5 bin hektar toprak sular altında kaldı. kırçova, ohri, usturga kasabalarında yoğun yağıştan dolayı evlerin bodrum katlarını su bastı. başkent üsküp’ün güneydoğusundaki stip kentinde su seviyesi 2 metreye kadar yükseldi.

meteorolojiden alınan bilgiye göre, yağmur perşembe ve cuma günü yeniden etkili olacak.

kaynak: aa, reuters, novinite

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;