Balkanlar

Balkanlar'da sel can alıyor

Bosna-Hersek ve Sırbistan'da yaşanan son yüzyılın en büyük sel felaketinde en az 14 kişi öldü. Tahliye çalışmaları için yurtdışından da destek geliyor.

bosna hersek ve sırbistan'da aşırı yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması sonucu meydana gelen son 120 yılın en büyük sel felaketinin bilançosu artmaya devam ediyor.

bosna-hersek'te en az 11, sırbistan'da ise 3 kişi öldü. 

bosna'da en çok kuzey ve kuzeydoğu bölgeleri etkilendi. sava nehri'nin su seviyesi yükseldi. rtrs tv kanalına konuşan biyelyina belediye başkanı miço miçiç, sava nehri'nin eklenen su bentlerini aşmaya başladığını, su seviyesinin de 9 metreyi geçtiğini belirtti. miçiç yaklaşık 10 bin kişinin tahliyesinin başlayacağını da söyledi.

bosna hersek'in kuzeydoğusunda bulunan srebrenitsa ve bratunats belediyelerinde de bin 700 ev sular altında kaldı. krijevitsa nehri'nin taşması nedeniyle bazı evler yıkıldı.

sivil savunma ve kurtarma ekipleri, ordu ve gönüllü vatandaşların desteğiyle tahliye çalışmalarına gece boyunca devam etti.

ülkede sel felaketinden en fazla etkilenen maglay kentinin banliyölerinde suların çekilmeye başladığı, fakat şehir merkezinin halen tamamen sular altında olduğu görüldü.

'heyelanlar mayınları tetikleyebilir'

bosna'da heyelanlar birçok kişiyi evsiz bıraktı. vlasenitsa kentinde meydana gelen heyelanda bir kişi öldü, üç ev ve bir cami toprak altında kaldı.

bosna-hersek mayın temizleme merkezi heyelan ve selin meydana geldiği bölgelerde savaştan kalan mayınlı arazilerin kaymış, uyarı levhalarının da kaybolmuş olabileceğini belirtti.

1992-1995 savaşından kalan mayınların en yoğun bulunduğu bölgeler doboy, maglay, posavina gibi selin en çok vurduğu ülkenin kuzey ve kuzeydoğusu.

sırbistan'da kritik gece

sırbistan'da meydana gelen selde ise üç kişi hayatını kaybetti. sırbistan haber ajansı tanjug'a göre ülke genelinde 15 binden fazla kişi tahliye edildi.

sava nehri'nin su seviyesinin yükselmesiyle sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ülkenin batısındaki şabats kentinde durum kontrol altına alındı.

başbakan aleksandar vuçiç, "şehri savaş önlemleriyle kurtarmaya çalışmamız gerekiyor" diyerek halkı seferberliğe çağırmıştı. şabats'taki durumu kontrol altına almak için de ülkenin farklı yerlerinde 10 bin gönüllü vatandaş toplandı. 

ancak sırbistan'ın kuzeybatısında durum hâlâ kritik. belgrad yakınındaki obrenovts bölgesinde kurtarma çalışmaları devam ediyor. tanjug'a göre şu ana kadar obrenovats'tan 4 bin kişi tahliye edildi. 

sırbistan ve bosna-hersek'te sular altında kalan birçok yerde elektrik yok, içme suyu ve gıda sıkıntısı çekiliyor. iki ülkede de selden etkilenenler için vatandaşlar gıda, giyisi ve battaniye yardımı topluyor. farklı şehirlerde sel mağduru vatandaşlar için kendi evlerini açanlar da var.

bosna hersek dışişleri bakanı zlatko lagumciya güçlü bir dayanışmanın görüldüğünü ve yaşanan felaketin aynı zamanda tüm ülkeyi birleştirdiğini söyledi.

lagumciya, "gördüğünüz gibi, sel entite ya da ülke sınırları tanımıyor. hepimiz bir olmalı ve birbirimize yardımcı olmalıyız" dedi.

uluslararası yardım

balkanların son yüzyıldaki en büyük sel felaketiyle mücedelesinde farklı ülkelerden de destek gelmeye başladı. dün ilk olarak slovenya ve hırvatistan, bosna-hersek'e helikopter desteği gönderdi. rusya ise sırbistan'a kurtarma ekipleri ve ekipman yardımında bulundu.

avrupa birliği de sivil savunma mekanizmasını aktive etti. fransa, bulgaristan, avusturya, almanya, çek cumhuriyeti de destek gönderecek.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;