2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Balkonda son konuşma

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, balkon konuşmasında birlik mesajları verdi. "Bugün kırgınlıkları unutma, yeni bir toplumsal uzlaşmanın kapılarını aralama günüdür. Şahsıma oy verenlerin değil, 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağım" dedi.

 

seçimlerden sonra partisinin balkonunda yeni döneme ilişkin mesajlar veren erdoğan, bu kez ak parti genel merkezi'nin balkonuna türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı olarak çıktı. 

erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

sizlere bu tarihi günde demokrasinin ve milli iradeninin bu zafer gecesinde en kalbi duygularımla selamlıyorum. 

şahsımı türkiye cumhuriyeti'nin 12. cumhurbaşkanı olarak tayin eden aziz milletime buradan şükranlarımı sunuyorum. sandık başına giden her bir kardeşime teşekkür ediyorum. bize oy versin ya da vermesin bu tarihin yazılmasına katkıda bulunan her vatandaşıma teşekkür ediyorum. 

bugün kazanan sadece recep tayyip erdoğan değildir. bugün milli irade bir kez daha kazanmıştır. demokrasi bir kez daha kazanmıştır. şahsıma oy verenler kadar vermeyenler de, sevenlerimiz kadar sevmeyenlerimiz da kazanmıştır. 

'çankaya ile millet arasındaki engeller kalktı'

yeni türkiye, büyük türkiye, öncü türkiye kazanmıştır. sadece türkiye değil, bağdat da., islamabat da, saraybosna, üsküp de kazanmıştır. bugün şam, hama, humus, ramallah, gazze, eriha, kudüs de kazanmıştır. 

kapı kapı dolaştınız, milletin adamına oy istediniz. size ne kadar teşekkür etsem azdır. 

bugün kutlu bir fatiha'yı, kutlu bir açılışı idrak ediyoruz. bugün bir dönemi kapatıyoruz, yeni bir döneme adım atıyoruz. 

artık çankaya ile millet arasındaki tüm engeller kalkmıştır. 

çankaya bugün milli iradeninin tam egemenliği altına girmiştir. sahibi millet olan devletin parlayan yıldızı, bizzat millet tarafından artık ehline emanet edilmiştir. bugün tarihi bir gün. bugün devletin milletle muhabbetle kucaklaştığı gün. bugün zorba, ceberrut devlet anlayışının ortadan kalktığı; şefkatli, kucaklayan, milletle güçlenen devlet anlayışının zafer kazandığı gün. 

'seçimin kaybedeni yoktur'

devlet ile millet aynı istikamete bakıyor. 

27 mayıs 1960 parantezi artık kapanmıştır. biz ak parti'yi kurarken menderes gibi 'yeter' demiştik. bir de, 'yeter, söz de, karar da milletin' demiştik. 

millet türkiye'nin istikametini kendisi belirlemeye başlamıştır. emin olunuz yarınlar bugünden çok daha güzel olacaktır. 

oylarımız hep yükselerek sandıklardan çıktık. hemen hemen her seçimde bir balkon konuşması yaptım. her bir balkon konuşmamda gönül dilimle konuştum. akıldan ziyade kalbin ve vicdanın diliyle seslendim. balkonda ne söylediysem hep söylediğimin arkasında durdum. bu dokuzuncu seçim konuşmamda da gönlümün, vicdamının hissiyatını sizlere aktarıyorum. 

bütün kalbimle söylüyorum ki, 77 milyonun her bir ferdi içinde bu seçimin mağlubu yoktur. milletimiz içinde bu seçimin kaybedeni yoktur. 

kaybeden vardır. statüko kaybetmiştir. vesayet bugün en büyük mağlubiyetini yaşamıştır. kirli siyaset ve siyaset dışı güç odakları ibretlik bir ders almıştır. inanıyorum ki muhalefet bugünden itibaren politikalarını gözden geçirecektir. 

'bizi onaylamayanlar, sevmeyenler de kazandı'

Genel Merkez'den izlenimler

başbakan tayyip erdoğan istanbul'dan geldikten sonra havaalanından genel merkez'e kadar uzun bir konvoyla yol aldı. erdoğan gelmeden önce barkovizyonda erdoğan'ın hayatından kesitler ile seçim kampanyası tanıtım filmi gösterildi. balkon konuşmasına yabancı basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. erdoğan'ın balkon konuşmasını dinlemeye gelenlerin arasında türk bayrağı'nın yanısıra filistin bayrağı taşıyanlar da vardı. erdoğan balkona eşi emine erdoğan, çocukları bilal ve sümeyye erdoğan ile damadı berat albayrak'la birlikte çıktı. erdoğan'ın konuşmasının sonunda ak parti genel başkan yardımcıları ve bakanlar ile istanbul ve ankara büyükşehir belediye başkanları da genel merkez önündekileri selamladı. erdoğan'ın ardından kırgızistan cumhurbaşkanı almazbek atambayev mikrofonu alıp erdoğan'ı ve partilileri kutladı. 

ancak bizi onaylamayanlar, sevmeyenler bu seçimin mağlubu değildir. onlar da kazanmıştır. 

bugün yeni bir toplumsal mutabakatı tesis edelim diyorum. gerilimleri, çatışmaları eski türkiye'de bırakalım istiyorum. biz kendi içimizde muhasebemizi yaptık. 

yeni anayasa yapalım dedik. derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemekti. ama uzlaşma olmadı. 47 maddede uzlaşıldı. altında imzalar var. türkiye'de muhalefet siyaha beyaz deme sanatı değildir. inanıyorum mi muhalefet de kendini 'çek' edecektir. 

'kibrin tuzağına düşmedik'

her başarının ve her başarısızlığın ardından kendisini sorguya çeken bir kardeşinizim. asla ve asla kibrin tuzağına düşmedik. yanlış yaptığımızda hiç gocunmadan yanlışımızın üzerine gittik. türkiye'nin gerçekleriyle ortak akıl ve ortak değerlerle kendimizi sorguladık. 

bize dayatılanların başkalarına yapılmaması için azami dikkat gösterdik.

'diktatör diyenler kendi muhasebesini yapsın'

hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmedik. kimliklere hor gözle bakmadık. bize oy vermeyenleri tahkir eden anlayışımız asla olmadı. 

milletimin takdirine bırakıyorum, bize diktatör diyenler kendi muhasebelerini yapsınlar. bize otoriter diyenler kendi muhasebelerini yapsınlar. bizi baskıcı olmak, mahalle baskısı yapmakla itham edenler kendilerini samimiyetle sorgulasınlar. 

12 yılda türkiye'ye kazandırdıklarımıza baksınlar, ellerini vicdanlarına koyup kararlarını versinler. 

hepimiz aynı bayrağın altında yürüyoruz. siyasi görüşlerimiz, yaşam tarzlarımız, mezheplerimiz, etnik kökenlerimiz farklı olabilir ama her birimiz bu devletin sahipleriyiz. 

alevi'den, sünni'den önce, rum'dan önce türkiyeli vardır. 

muhalefetin korkutma, kutuplaştırma siyasetini bir kez daha sorgulayalım. bu sorgulamayı samimiyetle yaparsak, ne kadar ortak noktamız olduğunu görürüz.

işte bunun adı vahdette kesrettir. yani çoklukta birlik. 

'bugün kırgınlıkları unutma günüdür'

bugün kırgınlıkları unutma günüdür, demokrasi bayramında küslükleri elimizin tersiyle itme günüdür. bugün zihnimizdeki bariyerlerden, önyargılardan kurtulma günüdür. bugün yeni bir türkiye kurulurken yeni bir başlangıç yapma, yeni bir toplumsal uzlaşmanın kapılarını aralama günüdür.

cemaat tabanına mesaj

bugün buradan 'paralel yapı'nın tabanındaki ihlaslı kardeşlerimize sesleniyorum. onların da kendilerini ve kendilerine dayatılanları bir kez daha sorgulamalarını rica ediyorum. kendilerine yöneltecekleri her soru bizim mücadelemizi anlamalarını sağlayacaktır. bizim davamız şahsi değil ulusal bir davadır. ulusal güvenliğimizi kim tehdit ederse karşılarında bizi bulacaktır. bizim davamız güçlü türkiye davasıdır. 'paralel yapı'nın tabanındaki her bir ihlaslı kardeşimizin bizimle aynı istikamete baktığını biliyorum. aradaki ihanet şebekesinin vatanı için değil başka ülkeler için çalıştıklarını gördüklerinde anlayacaklar.

beşer şaşar... hoca, alim, gönül dostu bildiklerimiz zor zamanlarda içlerindekini ortaya dökebilirler. 

bize bedduanın ve beddua edenlerin arkasından gitmek yakışmaz. hazreti ömer’in sorgulandığı bir dünyada hiç kimse sorgulanamaz değildir. buna şahsım da dahil. kimse kusursuz, hatasız değildir. 'paralel yapı'ya gönül vermiş kardeşlerim de türkiye'de yeni bir sayfa açılırken, kendi gönül dünyalarında yeni bir sayfa açsınlar istiyorum.

bugün türkiye için yeni bir gündür. türkiye için bir milattır. yeni türkiye'nin eski türkiye'nin küllerinden doğduğu gündür. 

'77 milyonun cumhurbaşkanı'

şahsıma oy verenlerin değil, 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağım. 77 milyonu muhabbetle kucaklayan bir cumhurbaşkanı olacağım. türkiye'nin önü dünden çok daha aydınlıktır. devletin ve milletin yıldızı düne göre çok daha parlaktır. 

erdoğan konuşmasının sonunda gazze'deki yaralıların türkiye'ye naklinin 10 ağustos pazar gecesi itibariyle başlayacağı bilgisini de verdi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;