Balyoz davası

Balyoz davası yeniden başlıyor

Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlâli" kararının ardından tahliye edilen 236 sanığın yeniden yargılanmasına bugün başlanacak.

AYM Balyoz sanıklarının hak ihlâline uğradıklarına hükmetti.

anadolu adalet sarayı’ndaki, anadolu 4. ağır ceza mahkemesi'nde görülecek davanın ilk celsesinin başlama saati 09.30. ilk duruşmada, dönemin genelkurmay başkanı hilmi özkök ile kara kuvvetleri komutanı aytaç yalman'ın tanık olarak dinlenmesi bekleniyor. sanıklar, yargılama sürerken bu iki ismin tanık olarak dinlenmesini istemiş, ancak mahkeme bu talebi kabul etmemişti.  

20 ocak 2010 tarihinde taraf gazetesinde yayımlanan “darbe planları” üzerine başlatılan soruşturma sonucunda aralarında emekli generaller çetin doğan, özden örnek ve ibrahim fırtına’nın da bulunduğu 236 kişi yargılandı. 21 eylül 2012’de verilen kararla sanıklar “türkiye cumhuriyeti hükümetini devirmeye eksik teşebbüs" suçundan suçlu bulundu. çok sayıda sanık ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. eksik teşebbüs nedeniyle cezalarda indirime gidildi. mahkûmiyet kararlarının büyük çoğunluğu 9 ekim 2013’de yargıtay tarafından onaylandı.

anayasa mahkemesi, 18 haziran'da balyoz planı davasına ilişkin yapılan 230 bireysel başvuruyu birleştirerek tek dosya üzerinden inceledi. dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlâl edildiğine oybirliğiyle karar verdi. anayasa mahkemesi, sanıklar hakkındaki yargılamanın yenilenmesine hükmetti. mahkeme ayrıca sanıkların infazının durdurulmasına karar verdi. 19 haziran’da tutuklu sanıklar cezaevinden çıktı. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;