Balyoz davası

Balyoz'da bilirkişi raporlarına ret

Balyoz davasında ara karar çıktı, dosyadaki tüm bilirkişi raporları reddedildi. Şimdi yeni raporlar hazırlanacak.

Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman "Balyoz"u basından duyduklarını söylemişti. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

anayasa mahkemesi'nin 'hak ihlâli' kararından sonra aralarında emekli orgeneraller çetin doğan, ibrahim fırtına ve mhp milletvekili emekli korgeneral engin alan'ın da bulunduğu 236 sanığın yeniden yargılanmasına başlanan balyoz davasında, eski bilirkişi raporları reddedildi.

anadolu 4. ağır ceza mahkemesi, 62 kişinin yargılandığı diğer davada bilirkişi incelemesiyle ilgili talepler alındıktan sonra, dosyadaki dijital delillerle ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verdi.

62 sanığın dosyası ayrılmıştı

balyoz davasında ilk yargılama sonunda, mahkûmiyet kararları yargıtay 9. ceza dairesi tarafından bozulan 88 sanığın yargılandığı davada ise mahkeme, 25 sanığın beraatine karar verirken, 62 sanığın ise dosyasını ayırmıştı.

dosyası ayrılan 62 sanığın yargılandığı davanın duruşması 10 kasım pazartesi günü yapılacak. mahkeme heyeti, bu davada da orgeneraller özkök ve yalman'ın tanık olarak dinlenilmesine karar vermişti.

ilk duruşma dört yıl önce görüldü

ilk duruşması 16 aralık 2010'da yapılan balyoz davası yaklaşık 21 ay sürmüştü. 365 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı dava, sanıkların, "genelkurmay eski başkanı hilmi özkök ve kara kuvvetleri eski komutanı aytaç yalman tanık olarak dinlenmesi ve dijital verilerin yeniden incelenmesi" yönündeki talepleri kabul edilmeden karara bağlanmıştı.

yerel mahkemenin bu tavrı üzerine aralarında çetin doğan, ibrahim fırtına ve mhp milletvekili engin alan’ın da aralarında bulunduğu 236 sanık anayasa mahkemesi’nin yolunu tutmuştu.

yeniden yargılama kararı çıkmıştı

yüksek mahkemeye başvuran sanıklar "adil yargılanma haklarının ihlâl edildiğini" savunmuştu. sanıkların bireysel başvurusunu değerlendiren anayasa mahkemesi’nden, haziran ayında oy birliği ile karar çıkmış, sanıkların "adil yargılanma haklarının ihlâl edildiği" açıklanmıştı.

bunun üzerine istanbul 4. ağır ceza mahkemesi 236 sanığın yeniden yargılanmasına karar vermiş, infazı durdurmuştu.

yeniden görülmeye başlanan davada, eski genelkurmay başkanı hilmi özkök ve eski kara kuvvetleri komutanı aytaç yalman tanık olarak dinlenmiş, ikisi de 'balyoz'u basından duyduklarını söylemişti.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;