Balyoz davası

"Balyoz'da kumpas" soruşturmasında ilk iddianame

Kumpas soruşturması kapsamında Mehmet Baransu, Tuncay Opçin, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar hakkında dava açıldı. İddianamede Genelkurmay ve askerler müşteki olarak yer aldı.

Ahmet Altan

balyoz davasında yargılanan sanıklara kumpas kurduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında beş gazeteci hakkında iddianame hazırlandı.

cumhuriyet başsavcılığı tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianame balyoz belgelerini yayınlayan taraf gazetesi çalışanları yer aldı. iddianamede tutuklu sanık mehmet baransu, tuncay opçin, ahmet altan, yıldıray oğur ve yasemin çongar şüpheli...

baransu ve opçin için "terör örgütü" kurmak, "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile çalma", "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme",  "devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 35 yıldan 74 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

diğer sanıklar ahmet altan, yasemin çongar ve yıldıray oğur için ise "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme", "devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma ve hile ile çalma" ve "terör örgütü propagandası yapma" suçlarından 21 yıldan 51 yıl altı aya kadar hapis cezası istendi.

genelkurmay ve askerler müşteki

iddianamede balyoz davası sanıklarından emekli orgeneral çetin doğan, emekli koramiral kadir sağdıç, emekli tümgeneral ahmet bertan nogaylaroğlu ile albaylar, ahmet zeki üçok, hakan büyük ve nedim ulusan müşteki olarak yer aldı.

genelkurmay başkanlığı ise ‘müşteki kurum’ olarak yer aldı.

iddianamede gazeteciler kurtuluş tayiz, adnan bulut ve yüksel durgut hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

suç duyurusu üzerine başladı

17-25 aralık operasyonlarının dönemin başbakan yardımcısı yalçın akdoğan’ın ‘milli ordumuza kumpas kuruldu’ sözlerinin ardından genelkurmay harekete geçmişti.

genelkurmay başkanlığı adli müşavirliği, 27 aralık 2013'de ankara cumhuriyet başsavcılığına yaptığı başvuruyla "emekli ve muvazzaf türk silahlı kuvvetleri mensuplarının yargılandığı ergenekon ve balyoz davalarında türk silahlı kuvvetleri'ni hedef alacak şekilde sahtecilik yapıldığı ve suç delilleri üretildiği" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. yürütülen soruşturma kapsamında mehmet baransu gözaltına alınmış ve çıkarıldığı istanbul 5. sulh ceza hakimliği’nce 2 mart 2015 günü tutuklanmıştı. gazeteci tuncay opçin hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;