Haber

Ban, Filistin'e desteğini yineledi

BM Genel Sekreteri, Filistin’in BM üyeliğine desteğini tekrarlasa da, kararın üye devletlere ait olduğunu belirtti. ABD, konuyu Güvenlik Konseyi’nde veto edecek.

Konular: Ortadoğu, Filistin

Haberin Öne Çıkanları

Ban'dan destek

Gelen Kurul yaklaşıyor

ABD veto edecek

Ban, Filistin'e ilişkin açıklamasını Avustralya ziyareti sırasında yaptı.
Ban, Filistin'e ilişkin açıklamasını Avustralya ziyareti sırasında yaptı. [Reuters]

bm genel sekreteri ban ki-mun, bağımsız filistin için desteğini yinelese de, bu konudaki kararın üye devletler tarafından verileceğini vurguladı.

ban, söz konusu açıklamayı doğu asya ve okyanusya gezisinin son durağı olan avustralya’nın başkenti canberra’da yaptı.

bm genel sekreteri, “filistinlilerin, filistin adı altında bağımsız ve egemen bir devleti olmasını destekliyorum. bu çok gecikmiş bir adım” ifadelerini kullandı. abd başkanı barack oabama’nın, filistin israil müzakereleri için iyi bir çerçeve oluşturduğunu da söyleyen ban, “filistin’in bm üyeliği ve tanınması konusundaki karar, üye devletlerindir” dedi.

Güvenlik Konseyi kararı gerekiyor

filistin'in üyeliği için, abd dahil beş üyesi veto hakkına sahip olan toplam 15 üyeli bm güvenlik konseyi’nin tavsiye kararı gerekiyor. tüm üye ülkelerin temsil edildiği bm genel kurulu ise, ancak bu tavsiye kararı sonrasında üçte iki çoğunlukla üyelik kararı alabiliyor.

abd veto edecek

filistin yönetimi,  19 eylül’de başlayacak 66. bm genel kurulu çalışmalarında, uluslararası organizasyonun 194. üye devleti olmak amacıyla başvuru yapacak. filistin lideri mahmud abbas, başvuruya yönelik destek turlarını aylardır sürdürüyor.

abd, dün filistin'in devlet olarak tanınması için bm güvenlik konseyi'nde yapılacak oylamada veto hakkını kullanacağını açıklamıştı. ülkesinin filistin'in girişimini yanlış bulduğunu söyleyen abd dışişleri bakanlığı sözcüsü victoria nuland, filistin’in tanınmasının israil ile yürütülecek müzakerelerin sonucunda mümkün olabileceğini ifade etmişti.

mitchell ümitsiz

öte yandan, abd'nin eski ortadoğu özel temsilcisi george mitchell, ülkesinin filistin yönetimini girişimden vazgeçirme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

mitchell’ın yerine atanan david hale ve beyaz saray'ın ortadoğu danışmanı dennis ross, filistin yönetiminin bm girişimini durdurmak için mahmud abbas’la önceki gün bir görüşme yapmıştı.

washington'daki georgetown üniversitesinde dün düzenlenen bir konferansta konuşan mitchell, söz konusu temaslara atıfta bulunarak, "sanırım, bu çabaların başarılı olma olasılığı küçük" dedi. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;