Dünya

Bangkoklular selden kaçıyor

Tayland'ın başkentinde, hükümetin hava koşullarının daha da kötüleşmesi sebebiyle yaptığı çağrı üzerine, otogarlarda uzun kuyruklar oluştu.

Haberin Öne Çıkanları

En büyük felaket

Nehir suları yükseldi

366 kişi hayatını kaybetti

Şehirden ayrılanlar Pattaya, Hua Hin ve Puket'e giden araç bulamıyor. [Reuters]

Selin bilançosu

son 50 yılın en büyük sel felaketini yaşayan tayland'ın 77 kentinin 28'i, selden etkilendi. ülke genelinde,toplam 2 milyon 450 bin kişi selden etkilendi. felaket sebebiyle, tahliye edilenlerin sayısı ise 113 bin. üç aydır neredeyse kesintisiz devam eden yağışların oluşturduğu sel ayrıca, 800 binden fazla evi yıkmış durumda. 1 milyon 600 bin hektarlık arazi ise sular altında kaldı. 

son 60 yılın en büyük sel felaketiyle karşı karşıya bulunan tayland'ın başkenti bangkok'un çevresi su altında. sel sonrası chao phraya ırmağında su yüksekliği, son 7 yılın en yüksek seviyesine çıktı. irmak kenarında bulunan merkez bankası da tehdit altında. selin, henüz merkez bankası'nın yüksek duvarlarını aşamadığı bildiriliyor. fransız haber ajansı afp, nehirden taşan suyun büyük saray’a sızdığını bildirdi.
 
on binlerce bangkoklu, selden kurtulmak için otobüs ve trenle pattaya, hua hin ve puket'e gitmeye çalışıyor. 12 milyon nüfuslu kentten kaçmaya çalışanlar otogarlarda uzun kuyruklar oluşturmuş durumda. yetkililer, kentin kuzey ve doğu çıkışındaki otoyollarda aşırı yoğun trafik olduğu, uçaklarda ise yer bulmanın mümkün olmadığını ifade etti. 
 
bangkok’tan bildiren al jazeera muhabiri wayne hay, kentte tahliye edilmesi istenen bölgelerin sayısının sürekli arttığını aktardı. yetkililer, bölgede hava koşullarının daha da kötüleşeceğinin tahmin edildiğini açıklamıştı.
 

'kriz iyi yönetilmiyor'

muhalefet, hükümeti bir süredir, sele karşı yavaş hareket ederek krizi iyi yönetememekle suçluyor ve olağan üstü hal ilan etmesini talep ediyor.

hükümetin elinden geleni yaptığını ileri süren sözcü sean boonpracong ise, “ bu yılki sel oranı geçen yılkinden yaklaşık yüzde 38 oranında daha fazla oldu. çok büyük miktarda su geliyor. bu nederedeyse katrina kasırgasıyla gelen su miktarına eşit. mevcut planlarımız bu ölçüde suyla başetmeye yetmiyor” diye konuştu. 

366 kişi hayatını kaybetti

tayland'ın üçte biri üç aydır sel felaketiyle boğuşuyor. sellerde şimdiye kadar 366 kişi hayatını kaybetti.

kamboçya'da da muson yağmurlarının yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 247'ye yükseldi. çok sayıda yerleşim birimi ile ulaşım ve haberleşme bağlantısı kesildi. ülkede gıda sıkıntısı çekiliyor.

kosta rika'da da 2 haftadır devam eden sellerde, karayolları su altında. 12 şehirlerarası yolun tamamen kapalı olduğu, yüzlerce evi su bastığı bildiriliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;