Dünya

Bangladeş'te idam kararı

Özel mahkeme, eski Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı'nın, Bağımsızlık Savaşı sırasında soykırım ve işkence yaptığına hükmetti.

Haberin Öne Çıkanları

'Katliam emri verdi'

1971'e dayanıyor

Suçlamaları reddetmişti

Parti liderleri hakkında verilen idam ve müebbet hapis kararları ülke çapında protesto gösterilerine sebep olmuştu. [Reuters]

1971'de bağımsızlığını ilan eden bangladeş’te, o dönem işlendiği iddia edilen suçları soruşturan savaş suçları mahkemesi, muhalif cemaat-i islami partisi'nin önde gelen isimlerinden muhammed kamaruzzaman'ı idam cezasına çarptırdı.

mahkeme perşembe günü, partinin eski genel sekreter yardımcısı kamaruzzaman'ın, soykırım ve işkence yaptığı hükmüne vardı.

kamaruzzaman'ın işlediği sonucuna varılan suçlar arasında, komutan olduğu dönemde, 'dullar köyü' olarak da bilinen sohagpur köyünde en az 120 çiftçinin katledilmesi yönünde emir vermek de var.

o dönemde 19 yaşında olan kamaruzzaman’ın komuta ettiği ordunun köylerine düzenlediği baskında eşlerini kaybeden üç kadın kamaruzzaman aleyhinde ifade verdi.

savunma avukatları suçlamaların asılsız olduğunu öne sürerek, sadece beş tanık hakkı verildiği için müvekkillerinin suçsuzluğunu ispatlamanın önünün kesildiğini belirtti.

eski cemaat-i islami yetkilisi ise suçlamaları reddediyor. kamaruzzaman’ın avuktları kararı temyize taşıyackalarını söyledi.

liderlere ağır ceza

kamaruzzaman, bangladeş'ten pakistan'dan ayrılarak bağımsızlığını kazandığı dönemde savaş suçları işlemekle itham edilen 11 parti yetkilisinden biriydi.

mahkeme daha önce de cemaat-i islami liderlerinden dilaver hüseyin saidi'yi idam cezasına çarptırmıştı.  şubat ayı başında da cemaat-i islami genel sekreter yardımcısı abdülkadir molla’ya müebbet hapis cezası verilmişti. bu kararlar ülkede protesto gösterilerine neden olmuştu.

muhalefet tepkili

dakka yönetimi, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyon insanın yaşamını yitirdiğini öne sürüyor. ancak muhalif gruplar bu sayının çarpıtıldığı görüşünde.

cemaat-i islami partisi'nin destekçileri, başbakan şeyh hasina'nın, üç yıl önce kurulan savaş suçları mahkemesini kullanarak muhalefet üzerinde baskı kurduğunu söylüyor.

savaş yıllarında bangladeş’in bağımsızlığına karşı olan cemaat-i islami, pakistan'ı desteklemişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;