Gülen örgütü soruşturmaları

Bank Asya TMSF'ye devredildi

Şubat ayında yönetimi TMSF'ye geçen Gülen Cemaati'ne yakın Bank Asya bu kez TMSF'ye devredildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kararın siyasi değil hukuki olduğunu söyledi.

Konular: Türkiye
[Fotoğraf: AA]

bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu (bddk), bank asya'nın temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla tasarruf mevduatı sigorta fonu’na devredilmesine karar verdi. bddk açıklamasında, kurul'un 5411 sayılı bankacılık kanunu kapsamında bank asya ile ilgili yaptığı denetimlerin sonucu aktarıldı. ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı ali babacan kararın siyasi bir sebeple alınıp alınmadığı sorusuna ""siyasi bir şey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? siyasi bir şey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi" yanıtını verdi.

babacan: farklı bir düşünce doğru olmaz

babacan, el koyma kararının hükümet ve gülen cemaati arasındaki tartışmalarla bağlantılı olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi;

"siyasi bir şey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? siyasi bir şey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin? yapılan işlemin mutlaka hukuk zemininde yürümesi, bankacılık temayüllerine uygun olması gerekiyor. hem bddk hem de tmsf bunlara dikkat eden kuruluşlarımız. o konuda herhangi bir farklı düşünce doğru olmaz.. bddk hakim ortaklarla ilgili bilgi istedi, bu bilgilerin bir kısmı geldi, bir kısmı gelmedi. düşünün ki bir bankanın sahibi, hakim ortağı kim diye sorduğunuzda bilgilerin yarısının gelip yarısının gelmemesi doğru bir şey değil. bu, bddk'nın bir kararıdır... bu kararların mümkün olduğunca tam incelenerek, konuyu anlayarak, raporlar oluşturarak ve sağlam bir hukuk zemininde alınması gerekiyor. zannediyorum ki bddk bu işin hukuk zeminini güçlü şekilde oluşturmuştur."

bddk: mali sistemin güveni bakımından tehlike arzettiği ortaya çıktı

bddk açıklamasında, "denetimler neticesinde, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların, katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıktığı" belirtildi.

"bu nedenle, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince tmsf'ye devredilmesine karar verilmiştir."

ilgili kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi şöyle:

"faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması durumunda, kurul en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla fona devretmeye yetkilidir. bu madde kapsamında alınan kurul kararları resmî gazete'de yayımlanır. yayım tarihi ilgililer bakımından tebliğ tarihi olarak kabul edilir."

tmsf: endişeye gerek yok

tmsf de bank asya'nın bu aşamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığını, türk bankacılık sistemiyle ilişkide bulunan yerli ve yabancı tasarruf sahipleri ile diğer ilgililerin endişe etmelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı. 

bank asya'nın tmsf süreci

fethullah gülen cemaati'ne yakın bank asya'nın yönetimi şubat ayında tmsf'ye geçmişti. 

bddk, 3 şubat'ta bank asya'nın yönetim kurulunu belirleyen yüzde 40'lık imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün tmsf tarafından kullanılmasına karar vermişti.

kurul, banka asya'dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip a grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarıyla ilgili bilgi ve belgelerin 2 ocak 2015'e kadar iletilmesini istemişti. kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten banka'ya, ocak ayının sonuna kadar ek süre vermişti.

2 şubat'a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermemişti. bu durum yüzde 63'lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yaratmıştı.

banka daha sonra kamuyu aydınlatma platformu'na 9 nisan'da yayımladığı açıklamasında, payların yüzde 90,12'sine sahip 152 ortağın teslim ettiği belgelerin bddk'ya gönderildiğini bildirmişti.

bddk ayrıca mart ayında bank asya'da imtiyazlı hisseleri olan kaynak holding'in kontrol gücüne sahip olduğu sürat basım ile forum inşaat'a ait bank asya pay defterine kayıtlı a grubu nitelikli hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının, tmsf tarafından kullanılmasını kararlaştırmıştı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;