Gülen örgütü soruşturmaları

Bank Asya yönetimi TMSF'ye geçti

Gülen Cemaati’ne yakın Bank Asya’nın yönetimi TMSF'ye geçti. Tüm yönetim kurulu değişti. TMSF tarafından Bank Asya Genel Müdürü olarak atanan Aydın Gündoğdu, "Bugün Bank Asya dünden daha güçlü bir banka" dedi.

Polis ekipleri Ümraniye’de bulunan Bank Asya Genel Müdürlüğü binası önüne gelenlerin binaya girişine izin vermedi. [Fotoğraf-AA]

bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu, (bddk) bank asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün tasarruf mevduatı sigorta fonu (tmsf) tarafından kullanılmasına karar verdi.

bddk karara gerekçe olarak, bank asya’nın bankacılık kanunu kapsamındaki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal etmesini gösterdi. 

yeni yönetim belli oldu

bank asya yönetiminin tmsf'ye devrinin ardından, bankanın yönetim kurulu başkanı mehmet ali islamoğlu olurken, genel müdürlük görevine ise aydın gündoğdu atandı.

bank asya yönetim kurulu'nda ayrıca tmsf başkan yardımcısı zülfikar kanberoğlu, tmsf'nin daire başkanları ismail güler, ahmet mutlu ve abdullah güzeldülger'in yanı sıra idris turan ilter, mehmet ali gökçe ve bedri sayın yer alacak.

faaliyetler devam edecek

üst düzey bir tmsf yetkilisinin al jazeera muhabiri melis kobal'a verdiği bilgiye göre, bankanın yönetim kurulundaki değişiklik tedbir amaçlı olarak yapıldı. banka rutin faaliyetlerine devam edecek. 

bddk'nın konuyla ilgili şu açıklaması ise şöyle: 

"bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu'nun 03.02.2015 tarihli ve 6187 sayılı kararı ile; 5411 sayılı bankacılık kanunu (kanun) kapsamında asya katılım bankası a.ş. (banka) ile ilgili olarak kurum tarafından yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin kuruma ibrazına ve kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkûr ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının tasarruf mevduatı sigorta fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."

bank asya'dan ilk açıklama

bank asya'nın kamuyu aydınlatma platformu'nda yer alan açıklamasında, bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu'nun 03.02.2015 tarih ve 6187 sayılı kararı uyarınca, 5411 sayılı bankacılık kanunu'nun 18'inci maddesinin 5'inci fıkrası kapsamında, bankanın 122 adet pay sahibine ait imtiyazlı hisselerin temettü hariç ortaklık haklarının tmsf tarafından kullanılmasına karar verildiği duyuruldu.

açıklamada, "ilgili karar gereğince mevcut yönetim kurulu 03.02.2015 tarihi itibariyle tmsf tarafından değiştirilerek, yeni yönetim kurulu ve genel müdür atanmıştır. bankamız yeni yönetimi ile herhangi bir aksamaya sebebiyet vermeden bankacılık faaliyetlerine devam edecektir" dendi. 

yeni genel müdür konuştu

Bank Asya'nın TMSF tarafından atanan yeni Genel Müdürü Aydın Gündoğdu, yeni yönetim kurulu üyeleri ile açıklama yaptı. [Fotoğraf-AA]

bank asya'nın tmsf tarafından atanan yeni yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü aydın gündoğdu, yeni yönetim kurulu üyeleri mehmet ali gökçe ve bedri sayın ile bank asya genel müdürlüğü'nde bir açıklama yaptı.

bankacılık kanunu'nun 18. maddesinin 5. bendi uyarınca asya katılım bankası'nın yönetim kurulu ve genel müdürünün değiştiğini belirten gündoğdu, bu konuda bankacılık denetleme ve düzenleme kurumu (bddk), tmsf ve bankanın konuyla ilgili açıklamalar yaptığını anımsattı.

"gerek halkımız, gerek müşterilerimiz, gerekse personelimiz açısından fayda mülahaza ettiğim birkaç konuya temas edeceğim" diyen gündoğdu şunları söyledi:

"bugün bank asya dünden daha güçlü bir banka. bunu hepimizin bilmesi gerekiyor. çünkü bugün bankamızın arkasında kamunun da desteği oldu. bu durumun mevduat sahiplerimiz için oldukça önemli olduğunu düşünüyorum ve mevduatlarını bundan sonraki süreçte de arttırarak devam ettireceklerini düşünüyorum. yönetim kuruluna baktığımız zaman katılım bankacılığında çok deneyimli bir ekip var aramızda. onların deneyimlerinden istifade edeceğiz."

"bank asya'yı daha ileriye taşımanın gayreti içinde olacağız"

gündoğdu, banka asya'nın bir katılım bankası olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"katılım bankacılığı belli prensiplerle yürüyen bir bankacılık. o anlamda hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki, katılım bankacılığı prensipleri konusunda en hassas şekilde davranacağımızı herkesin bilmesinde fayda mülahaza ediyorum. dün olduğu gibi bugün de ekibimizle bank asya'yı daha ileriye taşımanın gayreti içinde olacağız. tüm çalışma arkadaşlarıma bundan sonraki süreçte başarılar diliyorum. onların hepsinin tek tek desteğini istiyorum. zaten kendileri ile gerekli çalışmaları yapacağız. ümit ediyorum ki bankamızı hep beraber müşterilerimizle, çalışanlarımızla, yeni yönetimimizle el ele, kol kola, yürek yüreğe iyi bir vizyonla geleceğe taşıyacağımıza yürekten inanıyorum."

'banka önce uyarıldı'

bddk, bank asya’nın yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını savundu. kurul son toplantısında bank asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.

buna göre bddk, banka asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip a grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 ocak 2015’e kadar iletmesini istedi. kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda kuruma bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.

18. madde ne diyor ?

bankacılık kanunu'nun “kuruluş şartlarını” belirleyen ilgili maddesindeki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartının ihlal edildiğini belirleyen kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, bankacılık kanunu'nun 18. maddesine göre yüzde 63’lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının tmsf tarafından kullanılmasına karar verdi.

yönetime el koymaya gerekçe olarak gösterilen bankacılık kanunu'nun 18. maddesinin 5. fıkrası şu şekilde:

“nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. bu halde, diğer ortaklık hakları kurumun bildirimi üzerine fon tarafından kullanılır. bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.”

genel müdürlük önünde eylem

bank asya'nın yönetiminin tmsf'ye geçmesinin ardından çevik kuvvet ekipleri de bank asya'nın ümraniye'de bulunan genel müdürlük binası önünde önlem aldı. polis, tmsf yetkilileri ile avukatlar dışında hiç kimsenin binaya girmesine izin vermiyor. olayı duyarak genel müdürlük önüne gelen banka çalışanları ise polis bariyerlerinin ön kısmında bekliyor. 

249 milyon lira zarar

geçen yıl üçüncü çeyrekte 60.6 milyon net kâr elde eden bank asya, bu yıl üçüncü çeyrekte, krediler ve mevduattaki düşüş ile gelirlerdeki azalmanın etkisiyle 301 milyon lira zarar açıklarken; bu yılın ilk dokuz ayında da 249.6 milyon lira zarar yazdı.

'o banka zaten batmış'

kasım ayında banka 281 şubesinden 80'ini diğer şubeleriyle birleştirerek kapattığını açıklamıştı. personel sayısı ise 2013 sonuna göre bin 708 kişi azalmıştı. bank asya’nın adı sık sık 'battı batıyor' söylentileriyle anılmıştı. 

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan da eylül ayında isim vermeden bank asya için 'bir bankanın batırılması için çalışılmıyor, o banka batmış zaten. taşıma su ile ayakta kalmaya çalışıyor' demişti.

önce katarlı bir grupla satın alma görüşmesi yapan, daha sonra ise ziraat bankası'nın talip olduğu açıklanan banka her iki satışı da gerçekleştirememişti.
bankanın borsada işlem gören hisseleri ise sert hareketler nedeniyle birkaç kez işleme kapatılmıştı. 18 eylül’de yabancı yatırımcının bankanın hisselerini sattığı, hisselerin bank asya iştiraki olan asya yatırım tarafından satın alındığı açıklanmıştı.

bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu (bddk), bank asya'nın, bankacılık kanunu'nun "kısıtlayıcı önlemler" içeren 70. maddesi kapsamına alınmasına karar vermişti.

bankacılık kanunu'nun "kısıtlayıcı önlemler" başlığını taşıyan 70. maddesine göre bddk, bank asya'dan yönetimi ve hissedar yapısını değiştirmesini isteyebileceğini açıklamıştı. 

kaynak: aa ve al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;