Mısır Seçimleri

Baradey'in partisi Sisi'ye karşı

Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşması ile saflar da netleşmeye başladı. Muhammed Baradey’in kurduğu liberal eğilimli Düstur Partisi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi'nin en güçlü rakibi Sabbahi’yi destekleyecek.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Genel Başkan Hala Şükrüllah basın toplantısı düzenledi. [Al Jazeera]

başkent kahire’deki parti merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen genel başkan hala şükrüllah, seçimlerde kimi destekleyeceklerini belirlemek amacı ile parti üyeleri arasında bir ön yoklama yaptıklarını söyledi.

hala, hamdin sabbahi isminin yüzde altmış oy alarak öne çıktığını, kendilerinin de üyelerin kararına saygı duyarak, parti olarak onu destekleyeceklerini vurguladı.

mısır'da halk akımı platformu başkanı hamdin sabbahi, destekleme kararının kendisini memnun ettiğini, alınan kararın düstur partisi’nin ilkeleri ve meşruiyet bayrağına gösterdikleri sadakati ortaya koyduğunu ifade etti.

sabbahi, 9 şubat’ta düzenlediği basın toplantısında, 26-27 mayıs’ta ilk turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıklamıştı.

düstur partisi 2012’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda mübarek döneminin son başbakanı ahmet şefik’i desteklemişti.

2012 seçiminde üçüncü olmuştu

hamdin sabbahi, 2012 yılında devrik cumhurbaşkanı hüsnü mübarek’in ardından aday olduğu ilk seçimlerde üçüncü olmuştu.

sabbahi daha önce yaptığı açıklamada, sisi'nin, 30 haziran gösterilerinden önceki isimlerin siyaset sahnesine tekrar girmelerine izin vermemesi halinde kendisini destekleyeceğini vurgulayarak, bir "halk kahramanı" olarak nitelendirdiği sisi'nin, cumhurbaşkanlığı adaylığında en şanslı kişi olduğunu ifade etmişti.

askeri müdahaleye destek veren ve darbe sürecinin önemli aktörleri arasında yer alan ulusal kurtuluş cephesi'nin önde gelen liderleri arasında yer alan sabbahi'nin, yüksek askeri konsey'in sisi'ye cumhurbaşkanlığı adaylığı için vize vermesinin ardından ise seçimde aday olacağını ilan etmişti.

mübarek’in ardından

mısır’da devrimin ardından 26-27 haziran 2012 tarihinde yapılan seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 51.73’ünü alan müslüman kardeşlerin adayı muhammed mursi kazanmıştı.

mursi, 30 haziran’da şimdi cumhurbaşkanı adayı olan eski savunma bakanı ve ordu komutanı abdülfettah es sisi’nin düzenlediği askeri darbe ile görevden alınarak cezaevine kondu.

mursi, ülkenin gizli sırlarını hamas ile paylaşmak, cumhurbaşkanlığı konutu önünde yapılan protestoda göstericilerin öldürülmesi emrini vermek gibi suçlarla yargılanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;