IŞİD

Barzani: Hava saldırıları artmalı

Irak Kürdistan Bölgesel Özerk Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ABD öncülüğündeki koalisyonun Kobani'deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarını artırmasını istedi.

Konular: Ortadoğu

peşmerge bakanlığı sözcüsü cabbar yaver "mesut barzani, kobani'nin düşmemesi ve işid teröristlerinin püskürtülmesi için koalisyon güçlerinden hava saldırılarını artırmalarını istedi" dedi.

"kobani'ye, peşmerge göndermek için barzani'nin türkiye'den izin istediği iddiaları doğru mu?" sorusuna net bir yanıt vermeyen yaver, "barzani, işid karşıtı koalisyonda yer alan bütün ülkelere çağrıda bulundu ve kobani halkına her türlü yardımın yapılmasını istedi" diye konuştu.

mesut barzani daha önce yaptığı bir açıklamada kobani'ye coğrafi zorluklar nedeniyle yardıma gidemediklerini açıklamıştı.

türkiye’nin kobani'ye destek için "serekaniye'den kobani’ye koridor" açması önerisi, daha önce pyd lideri salih müslim ve kck yürütme konseyi üyesi murat karayılan tarafından dile getirildi.

karayılan'ın sözünü ettiği ve yaklaşık 180 kilometre uzunluğundaki koridor pyd'nin kontrolünde bulunan ve şanlıurfa'nın ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında yer alan serekaniye'den (rasulayn) başlıyor. ancak kobani'ye kadar uzanan koridor üzerinde çok sayıda köy ve işid'in denetiminde olan bir ilçe var: akçakale'nin karşısında yer alan tel abyad. koalisyon uçaklarının da hedef aldığı tel abyad'da işid hakimiyeti sürüyor. bu nedenle koridorun suriye içinde açılması zor görünüyor. bu noktada da koridorun, sınırın türkiye tarafından açılması ihtimali akla geliyor.

serakaniye - kobani koridoru kobani'deki pyd güçlerine destek gidebilmesi açısından büyük önem taşıyor. bu desteğin mahiyeti belirsiz. türkiye topraklarından neyin ya da kimlerin destek için geçeceği konusunda bir açıklama yok.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;