Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Barzani: Lozan’dan beri bağımsızlığı hayâl ediyoruz

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, Ortadoğu’da sınırların kağıt üzerinde kaldığını söyledi ve “Kürtler Lozan Antlaşması’ndan bu yana bağımsızlığı hayal ediyor. Söz konusu antlaşmada Osmanlı İmparatorluğu’ndan geri kalanlardan Kürtlere bir devlet sağlanması taahhüdüne uyulmadı” dedi.

Mesut Barzani [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

amerikan philadelphia media network’a konuşan irak bölgesel kürt yönetimi başkanı mesud barzani ortadoğu’da sınırların kâğıt üzerinde kaldığını söyledi ve “lozan antlaşması’ndan bu yana bağımsızlığı hayal ediyor. bölgedeki yeni gerçekler ortadoğu haritasını yeniden çiziyor. söz konusu antlaşmada osmanlı imparatorluğu’ndan geri kalanlardan kürtlere bir devlet sağlanması taahhüdüne uyulmadı” dedi.

irak’ta gelecekte bir 'sünnistan' kurulması ihtimâli bulunduğunu belirten barzani, suriye’de de rejimin barışçıl isyana şiddetle yanıt vermesinin mezhep hatları boyunca ülkeyi böldüğünü söyledi. artık suriye’nin birleşmesinin çok zor olduğunu söyleyen barzani şöyle devam etti:

“...kürtlere gelince; 1923 tarihinde yapılan lozan anlaşması’ndan bu yana bağımsızlığı hayal ediyor. söz konusu anlaşmada osmanlı imparatorluğu’ndan geri kalanlardan kürtlere bir devlet sağlanması taahhüdüne uyulmadı.”

barzani’ye, abd’nin iraklı kürtlerin bağımsızlığına destek vermediğinin hatırlatılması üzerine ise “abd bize karşı hareket etmez, karşı çıkmazsa çok minnettar kalırız” dedi.

kaynak: philadelphia media network

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;