Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Barzani: Musul için hazırlıklar tamam

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, yaklaşan Musul operasyonu hazırlıklarının tamamlandığını açıkladı ve bu operasyonun Kürdistan Bölgesi için devasa önem taşıdığını ifade etti. Bağdat yönetimine bağlı güçler de operasyon öncesi konumlarını aldı.

irak kürt bölgesel yönetimi başkanı mesud barzani, yaklaşan musul operasyonu öncesi bir açıklama yayınladı. hazırlıkların tamamlandığını söyleyen barzani, operasyonun “kürdistan bölgesi için devasa önem taşıdığını” ifade etti.

barzani, “uzun bir süredir, yerel ve uluslararası medya, terör örgütü işid’in yapısını ciddi ölçüde zayıflatacak musul operasyonu hazırlıklarına dair haberler yapıyor. gerçekten de musul operasyonu kürdistan bölgesi için devasa önem taşıyor, bölgenin önceliklerinin başında geliyor” dedi.
musul’un işid’den geri alınması için başlatılacak operasyona hazır olduklarını söyleyen barzani, peşmerge ve irak ordusu askerlerinin görev ve sorumlulukları paylaşmak üzere anlaşması sonrası hazırlıkların tamamlandığını ifade etti.

barzani, “bu vesileyle, endişeli her kesimi temin ederiz ki kürdistan bölgesi peşmerge güçleri anlaşmaya tüm detaylarıyla sadık kalacaktır” diye devam etti.

mesud barzani, irak ordusu ve peşmerge güçlerinin, istenmeyen tüm olayları daha başından önlemek için tamamen işbirliği hâlinde olduğunu vurguladı.
işid’in musul’dan çıkarılmasının ardından bağdat ve erbil’in kent yönetimini izleyecek ortak bir siyasi komite kurulması konusunda da anlaştıklarını belirten ikby başkanı, “operasyonun başarılı olmasını ve musul halkını işid’in terör ve tiranından kurtarmayı yürekten temenni ediyorum. dahası, yerlerinden edilmiş tüm halkın ninova vilayetine güven içinde geri dönebilmelerini umuyorum” diye ekledi.

musul'un doğusuna askeri sevkiyat başladı

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) peşmerge bakanlığı 1'nci tugay komutanlığı'na bağlı güçler, musul'un doğu bölgesine askeri sevkiyata başladı.

1'nci tugay komutanı albay salar zuhur, doğu tarafına sevkiyatın başladığını belirterek, "terör örgütü işid'in elinde tuttuğu musul'un geri alınması için kentin doğusundaki başika cephanesi'nde konuşlanacağız." dedi.

kerkük kent merkezinde konuşlanan ve abd tarafından bir yıl önce eğitilip-donatılan tugay'ın komutanı zuhur, sahip oldukları silah ve askeri araçların tamamının abd tarafından verildiğini söyledi.

zuhur, "başika'dan kent merkezine (musul) doğru bu ağır silahlarla hareket edeceğiz. gerekli tüm mühimmat ve stoklarımızı da yanımızda getirdik." diye konuştu.

kerkük'ten musul'un doğusuna sevk edilen araçların içerisinde ağırlıklı olarak hummer ve zırhlı personel taşıyıcıların yer alması dikkati çekti.

işid'in elinde tuttuğu musul kentinin geri alınması için peşmerge'nin yanı sıra irak ordusu da kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerindeki cephelere askeri sevkiyat yapmaya devam ediyor.

irak merkezi hükümetine bağlı anti-terör timleri de musul'un güneydoğusunda yer alan hazır bölgesine ulaştı. anti-terör timleri, işid'in elinde tuttuğu musul'un kurtarılması operasyonu çerçevesine kentte 40 kilometre mesafede yer alan peşmerge güçlerinin hakimiyetindeki hazır bölgesine konuşlandı. 

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;