Irak

Barzani: Uygulama savaş ilanıdır

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Bağdat yönetiminin, memur maaşlarını göndermemesini eleştirdi; "Bu Kürdistan halkına savaş ilanıdır" dedi.

Mesut Barzani'nin açıklaması, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Kaymakçı ile yaptığı görüşmenin ardından yayınlandı. [AA]
irak kürdistan bölgesel yönetimi (ikby) başkanı mesut barzani, merkezi hükümetin, memur maaşlarını göndermemesini, kürdistan halkına karşı ilan edilmiş bir savaş olarak kabul ettiklerini ifade etti.
barzani'nin açıklaması, türkiye'nin bağdat büyükelçisi faruk kaymakçı'yı kabulünün ardından, ikby başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlandı.
açıklamaya göre, barzani görüşmede; türkiye ile bölge ilişkilerinin güçlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi, karşılıklı ticaret ve yatırımların artmasını temenni etti.
"enerji konusunda attığımız adımlar anayasal haktır"
görüşmede federal bağdat hükümetiyle yaşadıkları petrol krizine de değinen barzani, "kürdistan hükümeti, irak anayasası'na aykırı tek bir adım atmadı. bizim enerji ve petrol konusunda attığımız adımlar, anayasal hakkımızdır" ifadelerini kullandı.
barzani, "irak merkezi hükümetinin memur maaşlarını göndermeyerek kürdistan'ı abluka altına almasının, hukuk dışı bir uygulama olduğunu" belirterek, şunları kaydetti:
"hiç kimsenin, halkın maaşını kesme yetkisi ve hakkı yoktur. bu yapılan şey, hukuka aykırıdır. biz, bu uygulamayı kürdistan halkına karşı ilan edilmiş bir savaş olarak kabul ediyoruz."
"şiilerle sorunumuz yok"
barzani, "kürt halkının şiilerle hiçbir sorunu olmadığını, yaşanan sıkıntının bağdat'taki yönetimden kaynaklandığını" sözlerine ekledi.
açıklamada görüşlerine yer verilen faruk kaymakçı da kürt bölgesindeki istikrar ve güvenin, türk şirketlerini daha fazla yatırıma teşvik ettiğini ifade etti. kaymakçı, ayrıca yeri kurulacak hükümetin, bölge için huzurun ve refahın teminatı olmasını diledi.
kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;