IŞİD

'Barzani'nin sözlerinden huzursuzuz'

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, "Kerkük'te 140. madde uygulandı" şeklindeki açıklamalarının kendilerini huzursuz ettiğini, 'emrivâki siyaseti' reddettiklerini söyledi.

Konular: Ortadoğu, Irak
Salihi, Türk cumhuriyetlerinin talep beklemeksizin kendilerine yardım etmeleri gerektiğini söyledi. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk-İlker Taş - Arşiv]

 

Kerkük'ün statüsü

irak anayasası'ndaki 140. maddesinde saddam hüseyin döneminde kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından kerkük'te yapılacak nüfus sayımı esas alınarak kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilmesi öngörülüyordu. ancak bu madde hiç uygulanamadı.

merkezi hükümet kerkük'ü bağdat'a bağlamak isterken, kürtler kerkük'ün kürt bölgesi'ne bağlanmasını talep ediyor. türkmenler ise kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. 

 

 

 

irak türkmen cephesi (itc) başkanı erşad salihi, irak bölgesel yönetimi başkanı mesud barzani'nin, "biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleşti. bundan sonra bunun üzerine konuşmayacağız" şeklindeki açıklamalarının kendilerini huzursuz ettiğini söyledi. 

kerkük’teki itc binasında basın açıklaması yapan erşad salihi, irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanı mesud barzani’nin kerkük ziyaretinin normal olduğunu söyledi.

kerkük'ün bir irak şehri olduğunu belirten salihi herkesin burayı ziyaret edebileceğini, kuzey irak'tan da merkezi yönetimden de gelen ziyaretlerin bu kapsamda olduğunu söyledi. 

'emrivâki siyasetini hep reddettik'

türkmenlerin misafirperverliğe hazır olduğunu ifade eden salihi şöyle konuştu: 

"güvenlik durumunun gerginliği neticesinde anlaşmazlık olan bölgelerin sorunları çözülmeden sayın barzani’nin kerkük’ün durumuyla ilgili açıklamalarından irak türkmen cephesi olarak huzursuzuz.  gönül ister ki bu konular anlaşmayla, uzlaşmayla çözülsün. biz emrivâki siyasetini hep reddettik. kerkük’le ilgili anayasada olan maddelerin çözümü için muhtelif projeler gerçekleştirilmektedir. o projelerin içinde kerkük’ün özerk bir statüye kavuşması bizim kararımızdı. biz sürekli anlaşmanın yanındayız. bu gibi demeçler kürt kardeşlerimizle ilişkilerde problemler çıkarabilir. biz dileriz ki bu gibi projeler basın yoluyla açığa çıkarılmasın."

tartışmalı 140. madde

toplantıda kerkük il meclisi türkmen başkanı hasan turan ile kürt bölgesi'ndeki türkmen milletvekillerinden aydın maruf da hazır bulundu.

barzani, cuma günü erbil'de ingiltere dışişleri bakanı william hague'yi resmi konutunda kabulü sırasında tartışmalı bölgelerle ilgili 140. maddeye ilişkin açıklamada bulunmuştu.

barzani “irak federal hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. irak ordusu bu bölgelerden çekildi. bundan dolayı peşmerge güçlerinin o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleşti. bundan sonra bunun üzerine konuşmayacağız" demişti.

kaynak: al jazeera ve cha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;