İşgalin ardından Irak

Barzani’ye 'bağımsız devlet' yanıtı

Washington, Kuzey Irak lideri Mesut Barzani’nin ‘Bağımsız Kürt devleti yakın’ sözlerine karşılık Irak’ın toprak bütünlüğün korunması çağrısı yaptı.

Barzani, PKK'yı Kürt Ulusal Kongresini engellemekle suçladı. [AFP]

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, "irak’ın toprak bütünlüğü korunmalıdır. federal, demokratik, çoğulcu ve birleşik irak’a destek vermeye devam ediyoruz. tüm taraflara da bu amaca yönelik birlikte çalışması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

irak bölgesel kürt yönetimi başkanı mesut barzani, "kürdistan ile merkezi yönetim arasındaki ilişki konfederalizme doğru gidiyor, bir sonraki adım bağımsız kürt devleti. bağımsız kürt devletinin kuruluşunun yaklaştığından eminim" demişti. 

barzani, baas rejiminin devrilmesinden bu yana geçen 11 yıl içerisinde bağdat yönetiminin baskı, abluka ve ambargo ile kuzey irak siyasetini zora sokmak istediğini söylemişti.

kürt lider "federal anayasanın ihlali anlamına gelen bu politikalar irak'taki halkların bir arada yaşama isteğini de tehlikeye atıyor" demişti.

erbil ve bağdat yönetimi arasında toprak paylaşımı, kerkük’ün statüsü, petrol ihracatı ve gelirlerin paylaşımı konusunda sorunlar devam ediyor.

petrolün dağıtımı ve gelirlerinin paylaşımı erbil ve bağdat arasındaki gerilimin temelini oluşturuyor.

daha önce kürt yönetiminin türkiye üzerinden petrol ihraç etme girişimi bağdat engeline takılmıştı.

kaynak: al jazeera ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;