AKP

Başbakan kim olacak?

AK Parti yönetimi üç dönem kuralıyla devam kararı aldı. Artık Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olma ihtimali yüzde 99. Şimdi yanıtı aranan soru şu: Erdoğan'ın yerine kim başbakan olacak?

2 Mayıs 2014 tarihli AK Parti MKYK'da üç dönem kuralının korunması kararının çıkması, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının desteklendiği anlamına geliyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

başbakan recep tayyip erdoğan başkanlığında toplanan ak parti merkez karar yönetim kurulu (mkyk) toplantısı yaklaşık beş saat sürdü. toplantıdan önemli kararlar çıktı. buna göre partideki üç dönem kuralı değişmeyecek. parti yönetimi, dar ya da daraltılmış bölge seçim sistemleriyle ilgili de şu an için adım atılmamasına karar verdi.

seçim sistemi de aynı kalacak

açıklama şöyle:

"cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili istişare süreci devam etmektedir. mkyk'mız tüzüğümüzdeki 3 dönem kuralı ile ilgili herhangi bir girişimde bulunulmamasına, mevcut kuralın devamının isabetli olacağına karar vermiştir.

halen kamuoyunda ve partimizin yetkili kurullarında tartışılmakta olan dar veya daraltılmış seçim sistemleri konusunda da ak parti'nin şu aşamada bir girişimde bulunmamasının doğru olacağına dair karara varılmıştır. sonuç itibariyle 2015 seçimlerine mevcut seçim sistemiyle gidilmesi ilke olarak benimsenmiştir."

erdoğan çankaya köşkü yolunda

ak parti'de üç dönem kuralının değişmemesi, başbakan erdoğan dahil 69 ismin yeniden milletvekili adayı olmayacağı anlamına geliyor. bu durumda erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

başbakan erdoğan ile cumhurbaşkanı abdullah gül, son olarak perşembe akşamı haftalık olağan görüşmede bir araya gelmişti. iki saat süren görüşmede iki lider cumhurbaşkanlığı seçimini de değerlendirdi. cuma günü zonguldak'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan gül, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda, "herhalde sayın başbakan'ın daha istişare yapmaya ihtiyacı var" dedi.

erdoğan ise ankara'da cuma namazını kıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. "cumhurbaşkanı istişarelerden rahatsız mı oldu?" sorusuna şu cevabı verdi:

"asla asla öyle bir şey bugüne kadar ne aramızda olmuştur; ne de bizim kendi aramızda partimizi kurduğumuzdan bu yana istişare mantığımızda böyle bir şey söz konusu değildir. biz her şeyi olgunlaştırırız. ama şu anda tabii bu kendi aramızda idari konuda bir şey değil. partinin kendi bünyesinde alacağı karar ayrı, bir de yıllar yılı beraber aynı ideallere gönül vermiş insanlar olarak böyle bir karar vermekte birlikte olacağız."

gül ne yapacak?

erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda yanıtı aranan soru başbakanın kim olacağı. abdullah gül milletvekili olmadığı için başbakanlık koltuğuna ilk etapta oturma ihtimali yok. böyle bir durumda bazı ak partili milletvekilleri, gül'ün meclis'e girmesiyle ilgili farklı senaryolar dile getirmişti. ancak gül, "şahsımla ilgili konularda benim ne düşündüğüm, ne söyleyeceğim önemli olacak" açıklaması yapmıştı. gül, kendi adına bundan sonraki süreçle ilgili en net açıklamayı ise 18 nisan'da kütahya'da yapmıştı. gazetecilerin sorusu üzerine "bugünkü şartlar çerçevesinde gelecekle ilgili siyaset planım yok" demişti.

üç dönem kuralına kimler takılacak?

başbakan erdoğan, başbakan yardımcısı bülent arınç, başbakan yardımcısı beşir atalay, başbakan yardımcısı ali babacan, adalet bakanı bekir bozdağ, kültür ve turizm bakanı ömer çelik, tarım ve hayvancılık bakanı mehdi eker, gümrük ve ticaret bakanı hayati yazıcı, enerji bakanı taner yıldız, çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik, ab bakanı mevlüt çavuşoğlu.

parti yönetiminden:

abdülkadir aksu, hüseyin çelik, mehmet ali şahin, salih kapusuz, bülent gedikli, reha denemeç, hüseyin tanrıverdi, nükhet hotar, haluk ipek.

milletvekilleri:

cemil çiçek, sadullah ergin, binali yıldırım, nihat ergün, egemen bağış, suat kılıç, nurettin canikli, mustafa elitaş, burhan kuzu, nimet baş, recep akdağ, necati çetinkaya, sadık yakut, vecdi gönül, nafiz özak, sefer üstün, cevdet erdöl, mustafa ataş, halide incekara, sait açba, ruhi açıkgöz, rıza alaboyun, fahrettin poyraz, vahit kiler, bayram özçelik, ali küçükaydın, mehmet daniş, ünal kaçır, nevzat pakdil, hakkı köylü, muzaffer baştopçu, fehmi kinay, mehmet katsal, nusret bayraktar, şaban dişli, yılmaz demir, mustafa demir, ahmet yeni, afif demirkan, yahya akman, şükrü ayala, zeyit aslan, köksal toptan, ziyaettin akbulut, mehmet sarı, kerim özkul, harun tüfekçi, hasan ali çelik, murat yıldırım.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;