Kültür-Sanat

Başbakan, Selçuklular sergisini açtı

Başbakan Davutoğlu, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde "Selçuklular" sergisinin açılışını yaptı. Davutoğlu, "Sultan Alparslan'ın cesaretine her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyoruz" dedi.

Konular: Kültür-Sanat
Başbakan Ahmet Davutoğlu açılışın ardından sergiyi dolaştı. [AA]

istanbul sultanahmet'teki türk ve islam eserleri müzesi'nde selçuklular dönemini anlatan ve bugüne kadarki en kapsamlı sergi, başbakan ahmet davutoğlu'nın katılımıyla açıldı. "1000 yılın şahitleri selçuklular" adlı sergi selçuklular dönemine ait 227 eseri bir arada sergiliyor.

serginin açılışını yapan başbakan ahmet davutoğlu, "yeni bir selçuklu ruhuna, yeni bir selçuklu nefesine ihtiyaç hissediyoruz. bir nizamülmülk'e ihtiyaç hissediyoruz. sultan alparslan'ın cesaretine, kararlılığına, nizamülmülk'ün siyaset anlayışına her zamankinden daha fazla ihtiyaç hissediyoruz" dedi. 

davutoğlu, türk ve islam eserleri müzesi'ndeki "selçuklular" sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, türkiye cumhuriyeti'nin konjonktürel şartlarda ortaya çıkmış, sıradan bir devlet olmadığına işaret ederek, tarihi sürekliliğe vurgu yaptığını hatırlattı.

"selçuklu, osmanlı, türkiye cumhuriyeti süreklilik çizgisinin" bugün her zamankinden daha fazla anlaşılması gerektiğini dile getiren davutoğlu, sergiyi de bu açıdan son derece anlamlı bulduğunu ifade etti. kendi yaşamının da bu süreklilik çizgisine benzerlik gösterdiğini anlatan davutoğlu, şunları söyledi:

"ben şahsi hayatımda da bunu yaşadım. anadolu'da medeniyetimizin ilk başşehri konya'da doğdum, selçuklu ortamında ilk bilinçlenmemi sağlama imkânı buldum. konya'nın huzur ortamı... sokaklarında dolaştığınızda, ruhunuza neredeyse semerkand'dan, buhara'dan esen, berh'den gelen hazreti mevlana'nın o manevi atmosferini teneffüs ede ede büyüdük. ancak gerçek olgunluk çağlarını istanbul'da, osmanlı başkentinde yaşadım. bugün selçuklu başkentinden osmanlı başkentine taşınan bu sergi, aynı zamanda bu tarihi sürekliliğin bir parçası. istanbul'da eğitim hayatımı sürdürürken ilk tarihi bilinçlenmenin selçuklu'da atılan tohumlarının ruhumda, zihnimde büyüyerek bir osmanlı çınarına dönüştüğünü şimdi çok daha iyi idrak edebiliyorum. bir tohum anadolu'ya atıldı. bu tohum ilk meyvelerini selçuklu olarak verdi. daha sonra gümrah bir çınar olarak osmanlı'da yedi iklime hükmeden bir büyük gelenek haline dönüştü. bugün konya'da, istanbul'da teneffüs ettiğim bu tarihi idraki, tarih sahnesine, siyaset sahnesine taşıyabilme azmi, kararlılığı ve ağır sorumluluğu altında türkiye cumhuriyeti'nin başkenti ankara'da bu görevi ifa ediyorum."

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;