Eğitim

Başbakan'dan gizli sorularla ilgili talimat

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TEOG ve üniversite sınavlarındaki soruların açıklanması konusunda çalışılması için talimat verdiğini açıkladı.

Konular: Türkiye
ÖSYM her yıl üniversite sınavları dahil 40'a yakın merkezi sınav yapıyor. [Fotoğraf:AA]

her yıl 40'a yakın merkezi sınav yapan ösym, eylül 2013'te aldığı bir kararla sınavların ardından sorularının tamamını yayınlamayı kaldırmıştı. yapılan sınavlarda soruların sadece yüzde 20'si açıklanmaya başlanmıştı. ösym gerekçe olarak, yılda ortalama 4 bin soru kullandığını, hazırlanmış ve sorulmuş soru adedinin çok ciddi rakamlara eriştiğini belirtmişti. soru bulmakta zorluk yaşandığını belirten ösym, sorulan sorunun bir daha sorulmaması uygulamasının her gün daha uç alanlara, daha ince detaylara gitme riskini oluşturduğunu açıklamıştı. 6495 sayılı kanunla da ösym’nin sınavlarda sorduğu sorular 4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanun'unun kapsamı dışına çıkarılmıştı. 

karar tepki gördü

ösym'nin kararına büyük tepki gelmişti. hatta pek çok öğrenci tbmm dilekçe komisyonu’na ösym’nin sınav sorularını açıklamaması nedeniyle dilekçe gönderdi. öğrenciler sınavlarda yaptıkları yanlışları öğrenemediklerini, soruların gerçekten yanlış olup olmadığını öğrenme imkanının ortadan kalktığını ve ösym’nin tamamen tarafsız bir sınav gerçekleştirip gerçekleştirmediğini denetleme zemininin yok olduğunu dile getirdi. 

'meb'e konuyla ilgili çalışma talimatı verildi' 

adalet bakanı bekir bozdağ, başbakan erdoğan'ın soruların açıklanması konusunda çalışma yapılması için milli eğitim bakanı nabi avcı'ya talimat verdiğini açıkladı. bozdağ, ceza muhakemesi kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi'nin tbmm adalet komisyonu'ndaki görüşmelerinde, chp uşak milletvekili dilek akagün yılmaz'ın daha önce de dile getirdiği teog ve üniversite sınav sorularının gizli tutulmasından vazgeçilmesi talebiyle ilgili gelişme olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine açıklama yaptı. yılmaz'ın sınav sorularının bilgi edinme kanunu kapsamı dışında olmasına ilişkin eleştirilerini dile getirdiği konuyu bakanlar kurulu'na götürdüğünü ifade eden bozdağ, "müzakereye açıldı, değerlendirme yapıldı. başbakanımız, milli eğitim bakanı sayın nabi avcı'ya konuyla ilgili çalışma talimatı verdi" dedi.

kaynak: aa, al jazeera türk


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;