Başkanlık sistemi

'Başkanlık seçim beyannamesinde yer alacak'

Başbakan Davutoğlu başkanlık sisteminin AK Parti'nin seçim beyannamesinde olacağını, hatta bu bölümü bizzat kaleme alacağını söyledi. Esas önemli olanın ise insanı temel alan yeni bir anayasa olduğunu vurguladı.

başbakan ahmet davutoğlu, habertürk tv'de katıldığı programda başkanlık sisteminin ak parti'nin seçim beyannamesinde mutlaka yer alacağını, hatta bu bölümü kendisinin bizzat kaleme alacağını söyledi.

davutoğlu başkanlık sisteminin neden gerekli olduğu konusundaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

"bu sistemin mutlaka değişmesi lazım. sistem ne yönde değişecek? ya pür parlamenter, ya başkanlık. sayın cumhurbaşkanı o konuda haklıdır. sistem bir yetki çatışmasını getiriyor. şimdi en minimize halde olsa da, (cumhurbaşkanı ve başbakan arasında) zamanlama, üslup gibi farklar olabilir. bunun değişmesi lazım. biz birbirimize bağlıyız ama sistemin ürettiği sıkıntılar var. biz bunları sık görüşerek aşmaya çalışıyoruz. istişare ile yol buluyoruz. ama başka iki isim olsaydı başka sorunlar olurdu." 

nasıl bir başkanlık?

"madem başkanlığa doğru bir evrilme gereklidir, bizim seçim beyannamemizde de bu olacak. ama nasıl olacak? şu anda başkanlık sisteminin seçim beyannamesinde nasıl yer alacağını bizzat ben kendi kalemimle yazdım. biraz daha üzerinde çalışacağım, bizzat ben yazacağım."

'başkanlık sondan başa giderek olmaz'

"bizzat kaleme aldığım şekliyle başkanlık sistemi seçim beyannamesinde yer alacak. peki nasıl olacak bu? başkanlık sondan başa giderek olmaz. bir sistem tasavvur edelim, sonra ona göre anayasa yazalım olmaz. sondan başa gelinmezden kastım şu: önce yeni anayasa. hatta önce siyaset felsefemiz. biz nasıl bir siyaset felsefesi öngörüyoruz? insanı yaşat ki devlet yaşasın diyen siyaset felsefesi, otoriter bir yapı üzerine kurulamaz."

"öyle bir anayasa ki, önce maddelerinde insanı esas alacak, özgürlükleri esas alacak, insanlık onurunu esas alacak, hukuku esas alacak, temel hak ve özgürlükleri tanımlayacak ve bunları çıpa gibi bu topraklara yerleştirecek. onun üzerinde siyaseti, yeni yönetim biçimini inşa edecek. benim anladığım budur. biz hiçbir zaman, ne sayın cumhurbaşkanımız ne ben, şunu düşünemem: sayın erdoğan başkan olsun, bunun için de bir başkanlık sistemi düşünelim, onun için de başkanlık sistemine dayalı bir anayasa yazalım. değil."

"ben hiçbir şekilde insan odaklı olmayan, özgürlükçü olmayan, temel hak ve özgürlükleri korumayan bir anayasal zeminin savunulmasını ak parti fikriyatına uygun görmem. başkanlık sistemi bunun üzerine oturacak: güçler ayrılığı prensibi, hukukun üstünlügü, insan hak ve özgürlükleri. bütün bunlar teminat altına alınacak. başkanlık sistemi bunun üzerine tanzim edilecek." 

kaynak: habertürk

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;