Türkiye

'Başkanlık sistemini gerçekleştireceğiz'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “halkın yüzde 52’sinin oyuyla gelmiş bir cumhurbaşkanı, adeta yarı başkanlık sistemine doğrudan geçmiş gibidir" dedi.

erdoğan arınç genel kurul main
Arınç ve Erdoğan Meclis sıralarında. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı-Arşiv]

irak kürdistan bölgesinde yayın yapan rudaw televizyonuna konuşan arınç "2015 seçimlerini takiben tek başımıza anayasayı yapacak noktaya gelirsek veya parlamentoda bir uzlaşma imkanı olursa yeni bir anayasa yapacağız" dedi.

arınç yapılacak yeni anayasa ile başkanlık sistemini de getireceklerini söyledi:

"bu anayasaya da başkanlık sistemlerinden herhangi birisini, türkiye için daha iyi yönetilebilir bir sistem olarak düşündüğümüz için gerçekleştireceğiz. biz, parlamenter demokratik sistemle bugüne kadar geldik. onu da tam uyguladığımızı söyleyemeyiz. ama artık halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı olunca, halkın yüzde 52’sinin oyuyla gelmiş bir cumhurbaşkanı, adeta yarı başkanlık sistemine doğrudan geçmiş gibidir"

“gül’ü denklemde düşünmemek lazım”

arınç, cumhurbaşkanı abdullah gül'ün, ak parti'ye dönmesine ilişkin de konuştu. arınç, gül’ün görev süresi bittikten sonra, 2015 haziran seçimlerine kadar milletvekili olamayacağı için başbakan olmasının mümkün olmadığını söyledi.

arınç “önümüzde 10 aylık bir süre var. bu süre içerisinde genel başkan olsa dahi başbakan olamayacağı için denklemin içerisinde onu düşünmemek lazım. bundan farklı olarak ne yapılabilirdi. herhangi bir yerde bir ara seçim yapılıp, parlamentoya öyle girmesi mümkün olurdu. bunu düşünseniz bile bu, en azından bir 6 aylık süreçtir. 6 ay sonra zaten türkiye seçim hazırlığı içerisine girecek. yani fiilen sayın cumhurbaşkanımızı, milletvekili yapmak mümkün olmadığı için partide de herhangi bir görev verilmesi şu an için mümkün ve müsait görülmüyor” diye konuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;