IŞİD

Basra Başkonsolosluğu boşaltıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın güneyindeki Basra’da güvenlik riskinin artması sonucu Başkonsolosluğun tahliye edildiğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu, IŞİD, Irak

alınan karar gereği, basra başkonsolosu, iki başkonsolos muavini ve 15 özel harekatçı kuveyt’e gitti.

başkonsolosluk personeli şu anda kuveyt büyükelçiliği’nde misafir ediliyor. personel, işlemlerin yapılmasının ardından türkiye'ye geçecek.

dışişleri yetkilileri, personelin tahliye edilmesinin vatandaşların tümüyle şehirden tahliye edilmesi anlamına gelmediğini ve bölgeye türk hava yolları uçuşlarının devam ettiğini belirtti.

türk vatandaşlarının irak'taki riskli bölgelerden tahliyesi için bakanlık kriz merkezi ve bağdat büyükelçiliği'nin 24 saat görevde olduğunu vurgulayan davutoğlu, "iraklı kardeşlerimizin normal düzenlerine dönmesi için türkiye her platformda her türlü katkıyı vermeye hazırdır" ifadelerini kullandı.

'basra da güvenli değil'

dışişleri bakanlığı’ndan pazartesi günü yapılan açıklamada, irak’ta yaşanan çatışma ortamı nedeniyle sahadaki güvenlik durumuna ilişkin yeniden bir değerlendirme yapılması zaruretinin ortaya çıktığı ve bu ülkeyle ilgili güvenlik uyarısının basra ilini de kapsayacak şekilde güncellenmesine karar verildiği bildirilmişti.

açıklamada, bu çerçevede, musul, kerkük, selahattin, diyala, anbar, bağdat ve basra’da bulunan vatandaşların can güvenlikleri bakımından tedbirli davranmaları, mümkün olan en kısa sürede bu bölgelerden ayrılmaları ve söz konusu bölgelere seyahat edilmesinden kaçınılması kuvvetle tavsiye edilmişti.

irak hükümetinin çağrısı üzerine şii nüfusun ağırlıklı olduğu basra'da 'gönüllüler' adı altında halk yoğun şekilde silahlanmaya başladı. bu sebeple bölgeyle ilgili güvenlik endişeleri arttı. abd yönetimi de, bölgede güvenliği artırmak amacıyla basra körfezine üç adet savaş gemisi göndermişti.

davutoğlu cidde'ye gidiyor

bu arada dışişleri bakanı davutoğlu, islam işbirliği teşkilatı’nın dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere çarşamba günü suudi arabistan'ın cidde kentine hareket edecek.

toplantıda irak'ta yaşanan son gelişmelerin de masaya yatırılması bekleniyor.

davutoğlu tahliye işlemini twitter mesajıyla duyurdu:

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;