İsrail - Filistin sorunu

Batı Şeria ve Kudüs'te çatışma

Filistinli bakan Ziyad Ebu Ayn'ın zeytin ağacı dikerken İsrail askerlerince öldürülmesini protesto etmek için Filistinliler eylem yapıyor. Batı Şeri ve Kudüs'te çatışmalar var.El Halil'de 1 Filistinli öldürüldü.

Filistinli bakanın öldürülmesine tepki göstermek için eylem yapan Filistinlilere İsrail askeri sert müdahalede bulunuyor. [Fotoğraf: Reuters]

kudüs’ün kalendya askeri güvenlik noktasında israil güvenlik güçleri ile filistinliler arasında çatışmalar devam ediyor. onlarca filistinli genç cuma namazından sonra kalendya kampından askeri noktaya gelerek toplandı. israil askerlerinin müdahalesi sonrası göstericiler taşla karşılık verdiler. israil askerleri yoğun gaz bombası kullanıyor. bir filistinli genç genç de ayağından vuruldu.

batı şeria'da kefir kaddum bölgesinde çıkan çatışmalarda ise israil askerleri plastik memri kullanıyor.  

al jazeera muhabiri şirin ebu akle, ramallah ve nablus'ta da birçok noktada çatışmalar yaşandığını aktardı.

filistin yönetimi,  israil’in iki gün önce talep ettiği güvenlik toplantısını ise filistinli bakanın öldürülmesini gerekçe göstererek reddetti.  

hamas mitingine müdahale

israil güvenlik güçleri, hamas’ın 27. kuruluş yıldönümü münasebetiyle el halil kentinde miting düzenleneceği yeri de bastı. israil askerleri, kutlama için hazırlanan podyomu tahrip etti. 

al jazeera muhabiri aved reccup, israil askerlerinin el halil kentinde güvenlik önlemlerini arttırdığını ve bir gösteri için başlangıç noktası olarak seçilen bir camiyi kuşatma altına aldığını söyledi. 

filistin yönetimi acil toplatısını erteledi

filistin yönetimi, barışçıl eylem sırasında israil güvenlik güçlerince öldürülen bakanı ziyad ebu ayn ile ilgili bugün düzenleyeceği acil toplantıyı erteledi.

ziyad ebu ayn israil’in yerleşim politikasını ve ayrımcı duvarını protesto etmek için 10 aralık’ta düzenlenen zeytin ağacı dikme eylemine katıldığı sırada güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu öldürülmüştü.

filistin yönetiminin toplantıyı14 aralık’a kadar ertelediği belirtilirken filistinli siyasi kaynaklar, erteleme nedenini bakanın taziye günlerinin bitmesini beklemek ve israil’e karşı alınacak yaptırım karararları ile ilgili istişarelere devam etmek olarak gösterdi.  

güvenlik koordinasyonu durduruldu

filistin yönetimi, ebu ayn’ın öldürülmesi sonrasında israil ile sürdürülen 'güvenlik koordinasyonunun' durdurulduğunu açıklamıştı.

filistin halk kurtuluş cephesi (fhkc) ise, filistin yönetiminin uluslararası ceza mahkemesi'ne (ucm) katılma sürecini hızlandırmasını istedi. fhkc, filistin halkını protesto ve tepki göstermeye çağırdı.

fetih hareketinin mensubu olan ve daha önce esirler bakanlığı yardımcılığı da yapan ebu ayn, filistin birlik hükümetinde yerleşimler ve ayrımcı duvara karşı faaliyetler bakanı olarak görev yapıyordu.

ömrünün 13 yılını israil ve amerikan hapishanelerinde geçiren ebu ayn, 1982'de israil'de müebbet hapse mahkûm edildi, 1985 yılındaki tutuklu ve esir takasında özgürlüğüne kavuştu.

israil ordusu batı şeria’da yerleşimleri ve israil’in insan hakları ihlallerini protesto eden filistinlilere sık sık sert müdahalelerde bulunuyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;