Çözüm süreci

Bayık: Silah bırakmak ölüm demek

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, Öcalan'ın müzakere taslağını görüşüp belirlenen tarihe kadar sonuçlandırmadan silah bırakmayacaklarını söyledi.

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık. [Fotoğraf: Faruk Yüce / Al Jazeera Türk / Arşiv]

evrensel gazetesi'nin sorularını yanıtlayan kck eşbaşkanı cemil bayık, pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan'ın kandil'e gönderdiği müzakere taslağını kabul ettiklerini hatırlatıp, pkk'nın 15 mart'a kadar silah bırakacağına dair iddialarla ilgili şunları söyledi:

"biz müzakere taslağını görüşmeden, belirlediğimiz tarihlere göre sonuçlandırmadan, bu konuda anlaşmadan kesinlikle silah bırakmayız. silah bırakacağımız hiçbir koşul yoktur. hangi sorun çözüldü ki biz silah bırakalım. ayrıca daiş’in (işid) vahşi saldırıları da var halkımızın üzerinde. bunu dünya alem görüyor. peki bu ortamda biz nasıl silah bırakabiliriz? daiş saldırılarının arkasında türk devleti var, biz bu koşullarda nasıl silah bırakacağız? silah bırakmak demek, teslim olmak demektir. ölüm demektir. hiç kimse bizden bunu isteyemez. bırakalım silah teslim etmeyi, geri çekilme bile olamaz. biz geçmişte geri çekilmeler de yaptık. defalarca bunu yaptık. bütün bunları sorunun demokratik siyasal çözümü için yaptık. bu konuda türkiye toplumuna karşı sorumluluk duyduğumuz için yaptık. yine devlet ve hükümete güven vermek için yaptık. bunların hiçbiri çözüm yönünde kullanılmadı. aksine hareketin tasfiye edilmesi yönünde kullanıldı. artık kürt sorununun demokratik siyasal çözümü gerçekleşmeden ne silah bırakılabilir, ne gerilla mevzilerini terk edebilir."

"geri çekilme sözü vermedik"

cemil bayık'a hükümetin "pkk geri çekilmenin gereğini yapmadı" eleştirisi de hatırlatıldı. bayık buna, "biz ne öyle sözler verdik, ne de türk devleti ve hükümetinden kürt sorununun demokratik, siyasal çözümü yönünde adımlar gördük. dünyada hiçbir hareketin atamayacağı adımları tek başımıza attık. dünyada savaşan bütün güçler üçüncü bir taraf olmadan, üçüncü tarafın sorumluluğu altında uzlaşmadan, herhangi bir şey imzalamadan tek adım atmazlar" karşılığını verdi.

kaynak: evrensel gazetesi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;