Çözüm süreci

'Bayrağı indireni, indireceksin'

Başbakan Erdoğan, grup toplantısında Diyarbakır'da Türk bayrağının indirilmesi hakkında konuştu, "Neymiş, çözüm sürecini sekteye uğratmayalım! Orada bayrağı indireni, indireceksin; alacaksın, gereğini yapacaksın" dedi.

Konular: AKP, Türkiye
partisinin grup toplantısında konuşan başbakan erdoğan’ın gündeminde diyarbakır'daki 2. hava kuvvet komutanlığı'nın nizamiyesindeki türk bayrağının indirilmesi vardı.
erdoğan, bayrağın indirilmesinin gezi parkı eylemleri ve 17 ve 25 aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları gibi “yeni türkiye’ye yönelik darbe girişimi” olduğunu söyledi. 
bayrağın indirildiği bölgedeki güvenlik güçlerini eleştiren erdoğan şöyle konuştu: 
“doğu ve güneydoğu anadolu’daki şımarıklığın artık sınırları zorlar bir noktaya geldiğini görüyoruz. çıkacak birisi garnizonların sınırını aşacak. türk bayrağını indirecek. oradaki görevliler de seyredecek. neymiş, çözüm sürecini sekteye uğratmayalım! orada bayrağı indireni, indireceksin; alacaksın, gereğini yapacaksın. herhalde ben ankara’dan gelip indirmeyeceğim. onun gereği neyse yapmaya mecbursun. askerin, polisin bahanesi olamaz”
erdoğan, bayrağı indiren kişinin ‘ölmeye gönderilmiş bir piyon’ olduğunu söyledi. iki güvenlik görevlisinin görevlerinden uzaklaştırıldığını hatırlatarak ihmali olanlardan hesap sorulacağını belirtti.
‘bayrak ırkçılık vasıtası olarak kullanılıyor’
bayrağı indiren kişinin vurulsa da vurulmasa da muhalefetteki partiler tarafından kullanılacağını söyleyen erdoğan, “o maşa o sırada vurulursa terör örgütü ve hdp kitleleri onun üzerinden tahrik edecekti. şimdi de paralel basın, mhp ve chp tarafından fırsat olarak kullanıldı. bayrak ırkçılık vasıtası olarak kullanılmaya başlandı. o hain vurulsaydı doğu ve güneydoğu anadolu karıştırılacaktı. şimdi de kuzey, güney ve batı karıştırılmaya çalışılıyor. mhp yeniden şehit cenazeleri gelsin diye pusuda bekliyor.” diye konuştu
'hdp silahların gölgesinde siyaset için pusuda'
erdoğan, hdp’yi ve ‘paralel yapı’yı silahların gölgesinde siyasete dönmek için pusuda beklemekle suçladı:
“paralel yapının basın organlarına bakın. şu an çatışma için çabaladıklarını göreceksiniz. arkadaşlar bu ülke 30 yıldır sadece terörle mücadele etmiyor. terörün bataklığında büyüyen bu kirli zihniyetle, kan baronlarıyla da mücadele ediyor. bunlar için en iyi kürt, ölü kürttür; en iyi alevi, ölü alevidir.”
'sabrımızın sınırı var'
erdoğan, güvenlik güçlerinin şekilde sert müdahale etmesini istismar etmek için bekleyenler olduğunu söyledi:
“kayıpların olmasını ve bunu istismar etmeyi istiyorlar. sabrımızın da bir sınırı vardır. çözüme ve barışa yönelik sabotajlara, çocukları öne sürüp şımarıkça eylem yapanlara karşı sınırımız var. yeni türkiye’nin önüne geçmek isteyenlerin gözlerinin yaşına bakmayız.” 
erdoğan, hdp’nin “bölgenin chp’si olmaya çalıştığını” söyledi. “bölge halkını tıpkı chp’nin geçmişte yaptığı gibi faşizm ve baskıyla sindirmeye çalışıyor. hdp böyle devam ederse, onu da muhatap olmaktan çıkarır, oradaki kardeşlerimizle muhatap oluruz. zaten kürt kardeşlerimiz en çok oy verdiği parti, ak parti.” ifadelerini kullandı.
hdp ve pkk’nın kürtleri temsil etmediğini savunan erdoğan, “derin yaralar tamir ediliyor. yıllardır çıkılamayan dağlara çıkılıyor. ekonomi gelişiyor. tam da barış, özgürlük filizleri çiçek açmışken inanıyorum ki en başta bölge halkı prim vermeyecektir.” dedi.
'anneler bunları korkuttu'
erdoğan, okmeydanı’nda yüzü kapalı eylemcilere tepki gösteren yaşlı kadını ve diyarbakır belediyesi’nin önünde eylem yapan anneleri örnek hatırlattı:
“bunları korkutan doğu ve güneydoğu anadolu’daki anaların itirazı oldu. okmeydanı’nda yaşlı bir teyzenin yüzü maskelilere itirazı. o teyze maskelilerin üstüne üstüne gitti. gereken itirazı gösteriyor. o anneleri şimdiye kadar zorbalıkla sindirdiler. anneler diyarbakır belediyesi önünde eylem yapınca neye uğradıklarını şaşırdılar. en başta anneler eski günlere dönmeye izin vermeyecek.” 
 
‘sürece yönelik provokasyon’
erdoğan pazartesi günü de bayrağın indirilmesini provokasyon olarak niteleyerek şunları söylemişti:
“son günlerde bölgedeki bu gelişmeler hususunda halkıma çağrıda bulunuyorum. bu sürece yönelik bu provokasyonlara karşı milletçe dik durmalıyız. en azından diyarbakır'daki annelerin, tokat'taki vatandaşların koyduğu tavrı tüm bölge insanı aynen koymalı. kalkıp yol kesmek terörist eşkıya işidir. gereken yapılacaktır. ülkenin huzur ve mutluluğunu kimsenin ortadan kaldırmaya hakkı yoktur.”
tokat’ta 30 kişilik bir öğrenci grubu lice'deki olayları protesto etmek için toplanınca çevredekiler linç girişiminde bulundu. diyarbakır’da ise dağdaki çocuklarını pkk’dan isteyen anneler, belediye önünde oturma eylemi ve açlık grevi yapıyor.
 
kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;