Bilim-Teknoloji

Beatles parçası mı, algoritma ürünü mü?

Bilgisayarlar, eski müzik parçalarını analiz ederek, bunlara benzeyen yeni parçalar üretebiliyor. Yeni üretilen bir yazılımla ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça şaşırtıcı.

Konular: Bilim-Teknoloji

paris’teki sony bilgisayar bilimi laboratuvarı, eski müzik parçalardan seçim yaparak yeni parçalar üretmeye yarayan bir algoritma sistemi geliştiriyor. 13 bin parçalık bir kaynağa ve yapay zekâ öğrenimine dayanan “flow machines” isimli yazılımla, herkes kendi istediği tarzlardaki parçaları bir araya getirip, onlara benzeyen yeni bir parça oluşturabilecek.

müzik parçalarının karakteristik ve istatistiki özelliklerini analiz eden algoritma, hangi notaların hangi akorlarla uyumlu olacağını ve hangi akor geçişlerinin kulağa güzel geleceğini tahmin ediyor. bu tarz verilerden yola çıkarak, sevdiğiniz parçalara benzer yeni bir şarkı yaratıyor.

örnek olarak yukarıdaki videoda dinleyebileceğiniz "daddy's car" isimli parça, efsanevi ingiliz müzik grubu the beatles’ın 45 parçasının analizinin ardından üretildi.

sony bilgisayar bilimi laboratuvarı müdürü francois pashet, “artık bir tarzın başka bir müzik tarzıyla birlikte nasıl durduğunu çok daha kolayca deneyebilirsiniz” dedi.

yeni yazılımına güvenen sony ekibi, sadece yapay zekâyla üretilen bir albüm yayınlamayı planladığını belirtiyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;