Türkiye

Bedri Koraman hayatını kaybetti

Karikatürist Bedri Koraman, Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki evinde 87 yaşında solunum yetmezliğinden hayatını kaybetti. Koraman bugün ikindi namazı sonrası toprağa verilecek.

Konular: Türkiye

kalp ve solunum rahatsızlığı bulunan ve geçen 13 mayıs'ta evde düşüp başını çarpması sonucu beyninde ödem oluşan koraman  bodrum'da hayatını kaybetti. 

bedri koraman'ın cenazesi ikindi namazının ardından torba mezarlığı'nda toprağa verilecek. 

koraman'ın aile dostlarından turizmci fethi yüceses, "sadece bizler değil türkiye çok önemli bir sanatçısını, değerli bir çizeri kaybetti. bir bedri koraman kaç yıl sonra bir daha gelir bilinmez ama onun türk mizahına kattığı değer, türkiye cumhuriyeti tarihinin en önemli eserlerindendir" dedi.

bedri koraman kimdir?

bedri koraman, samsun'un bafra ilçesi'nde doğdu. ilk ve orta öğrenimini bafra'da tamamlayan koraman, 1945'te istanbul'a geldi. bir süre güzel sanatlar akademisi'ne devam ettikten sonra dergi ve gazetelerde ressam ve karikatürcü olarak çalışmaya başladı. 1950'i yıllarda 41 buçuk, tef, taş, karikatür gibi gülmece dergilerini yayımladı. 1951'de deve adlı bir dergi çıkardı. uzun yıllar milliyet gazetesinde siyasal karikatürler çizdi. daha sonra güneş gazetesinde çalışmaya başladı.

koraman, yurt içinde ve dışında çeşitli sergi ve yarışmalara katıldı. italya marostica, yugoslavya üsküp'te ve sarajevo'da özel ödüller kazandı. spor yazarları derneği'nin spor karikatürleri yarışması'nda birincilik ve ikincilik ödülleri aldı. uzun yıllar çalıştığı milliyet'te 1960'lı yıllarda cici can çizgi romanı yayınlandı. üç arkadaşıyla kurduğu reklam ajansında bir süre çizgi filmler yaptı. 1970'li yıllarda milliyet'in baş sayfasında güncel konular üzerine ilgi uyandıran renkli karikatürler çizdi. resim yanı ağır basan çizim tekniğiyle yaptığı bu tür karikatür basında çok tutuldu. bunun dışında önce milliyet'te ve 1982'den başlayarak güneş'te hafta sonu ekleri için çizgi-yazı karışımından oluşan ve eğlence yanı ağır basan tam sayfa çalışmaları da ilgi gördü.

yarışmalarda çeşitli ödüller kazandı, yurtiçi ve dışında ortak sergilere ve albümlere katıldı. 1986'da merkezi brezilya'da bulunan internacional dos journalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi. karikatürcüler derneği genel başkanlığı yaptı.

kaynak: dha

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;