Futbol

Bekleme odası: Sırbistan

Sırbistan, Avrupa'da futbolculara en az paranın ödendiği hatta 'ödenmediği' ülke olarak dikkat çekiyor. Bu, bilinen bir gerçek olmasına karşın yabancılar gelmeye devam ediyor. Çünkü hepsinin bir hayâli var.

Konular: Spor, Futbol, Sırbistan
Aucho Khalid, 23 yaşında, Ugandalı [AFP]

khalid aucho ve takuto yasuoka, afrika, asya ve güney amerika'dan şöhret hayâliyle doğu avrupa'ya adım atan futbolculardan ikisi.

aucho, 23 yaşında ve ugandalı. daha önce iskoçya'da bir kariyeri var. yasuoka ise 20 yaşında bir japon. şimdi ikisi de sırbistan 2. ligi'nde mücadele eden ofk belgrad'da oynuyorlar.

hayâlleri tabii ki manchester united veya barcelona ama onların durumu da takımları, ülke futbolu gibi belirsiz.

sırbistan'da yaklaşık 30 yabancı futbolcu var ve hepsi de burayı avrupa'nın büyük ligleri için bir sıçrama tahtası olarak görüyor.

yugoslavya'nın 1990'lı yılların başında dağılmasının ardından sırp futbolu beklenen başarıyı sergileyemedi. kulüpler boç batağında ve neredeyse hepsinde yönetim krizi var.

hatırlanan başarılar, 90'lı yılların başında partizan ve kızılyıldız ile kaldı.

şimdi stadyumlar boş. gelenlerin çoğu da holigan. partizan'ın meşhur amigolarından biri, ekim 2016'da öldürüldü. şiddetin yüzü belgrad'ın duvarlarına boyandı.


profesyonel futbolcular birliği, futbolcuları maaşların büyük ölçüde ödenmediği sırbistan kulüplerine transfer olmamaları konusunda uyardı. burada futbolcuların yüzde 65'i ayda 1000 euro'dan az kazanıyor.

en üst ligdeki 16 takımdan 12'sinde transfer lisansı var. diğer 4 takım ise borçlarından gelen cezalar nedeniyle transfer yapamıyor.

buradaki yabancı futbolcuların gözü menajerlerinde. çoğunluğu avrupa'nın büyük takımlarına transfer olma telaşında.

sırp spor gazetecisine mihajlo todic'e göre sırbistan'da yabancılar bir tür bekleme odasında.

sırbistan'da kulüpler sadece 6 yabancı futbolcu kadrolarında bulundurabiliyor. iki de eski yugoslavya ülkelerinden gelen futbolculara izin var.

diğer takımların aksine köklü kulüpler kızılyıldız ve partizan'da ücretler kısmen daha iyi ödeniyor. todic, buradaki yabancı futbolcuları 'futbolun proletaryası' olarak değerlendiriyor.

uganda'nın başkenti kampala'dan gelen aucho'nun sırbistan'ı tercih etmesinde eski uganda milli takım teknik direktörü milutin sredojevic'in önerisinin etkisi büyük. genç futbolcu ilk olarak kızılyıldız'a geldi sonra da ofk belgrad'a kiralandı.

aucho, takım arkadaşlarını çok sevdiğini ve arkadaşlarının onu avrupa'nın büyük bir takımına gidebileceği yönünde umutlandırdıklarını söylüyor.

yasuoka ise japonya'dan iki yıl önce ayrıldı ve yurt dışında ilk durağı karadağ oldu. sırbistan'a geçmeden önce iki takımda oynadı.

şartların daha iyi olduğu bir ülkeye gitmek istiyor. hayâli bir londra kulübü ya da barcelona.

kaynak: afp
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;