Küresel ekonomi

Berlusconi: Alternatifimiz yok

Güvenoylaması öncesi milletvekillerine seslenen İtalya Başbakanı, koalisyonun devamı için destek istedi. Konuşması sırasında ise meclis önünde gösteri yapıldı.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Başbakan özür diledi

Muhalefet sıraları boştu

Draghi uyardı

Meclis önünde gösteri yapan eylemciler, Berlusconi'nin maskelerini taşıdı.
Meclis önünde gösteri yapan eylemciler, Berlusconi'nin maskelerini taşıdı. [AFP]

Skandalların başbakanı

rüşvet, vergi yolsuzluğu ve seks skandalları nedeniyle davaları bulunan berlusconi’nin halk desteği çok düşük seviyelerde bulunuyor. başbakanın yargılandığı davalar arasında, 17 yaşında bir kızla para karşılığı seks yapmak da var.  berlusconi ayrıca, söz konusu skandalın ortaya çıkmaması için savcılar üzerinde nüfuzunu kullanmaktan yargılanıyor.

italya başbakanı silvio berlusconi, temsilciler meclisi’nde yaptığı konuşmada, hükümetinin ‘makul’ bir alternatifi olmadığını söyledi ve iktidarda kalmak için milletvekillerinden oy istedi. mecliste cuma günü güvenoylaması yapılması bekleniyor.

başbakanın konuşması yaklaşık 20 dakika sürerken, radikal parti dışındaki muhalefet partileri, sıralarını boş bıraktı.

güvenoylaması, 2010 yılı kamu harcamalarına ilişkin bilançonun, salı günü yapılan oylamada parlamentoda reddedilmesi sonrasında yapılacak. 630 sandalyeli italya parlamentosu'nda, bilançonun birinci maddesi eşit kabul ve ret oyu alması sonucu meclisten geçmemişti.

hükümet cephesinden, aralarında ekonomi bakanı giulio tremonti'nin de dahil olduğu 28 milletvekilinin oylamaya katılamaması, iktidardaki koalisyonun halen parlamentoda çoğunluğa sahip olup olmadığı tartışmalarının alevlenmesine neden olmuştu.

napolitano’ya mesaj

silvio berlusconi'nin bugünkü konuşması, cumhurbaşkanı giorgio napolitano'nun son açıklamasına yanıt niteliğindeydi. napolitano, çarşamba günü yaptığı açıklamada, hükümetin halen iş görebilir olup olmadığına ilişkin ‘makul’ bir cevap vermesi gerektiğini söylemişti. napolitano ayrıca, berlusconi liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortakları arasında gözlenen gerginliğin, bütçe kararları gibi yükümlülüklerin yerine getirilip getirilemeyeceğine ilişkin olarak ‘soru işaretleri ve kaygı’ yarattığını belirtmişti.

berlusconi ise 2010 yılı devlet harcamalarına ilişkin bilançonun yeniden yazılarak, önümüzdeki salı günü parlamento gündemine getirme niyetinde olduklarını kaydetti. başbakan, “salı günü yaşanan olayın ciddiyetini inkâr etmiyorum. bu iktidarın hatasıdır. özür diliyorum” dedi. 


napolitano, berlusconi hükümetine sert mesajlar vermişti. [afp]

berlusconi ayrıca, ülkenin en büyük sorunlarından olan bütçe açığını, 2013 yılına kadar dengeleyeceğini iddiasında bulundu. başbakan, kendisine karşı karalama kampanyası yapıldığını da belirtti.

muhalefet ise bilançonun daha önce kabul edilmediği için anayasaya göre yeniden sunulamayacağını belirterek, hükümetin istifa etmesi gerektiğini savunuyor. gelecek yılın tasarruf tedbirleri içeren 2011 bütçesinin kabul edilebilmesi için, öncelikle 2010 yılı bilançosunun kabul edilmesi gerekiyor.

berlusconi’nin konuşması sırasında, bazı gruplar meclis önünde gösteri yaptı.

göstericiler, başbakanın ve italya merkez bankası başkanı mario draghi’nin maskelerini taşıdı. başkent roma’da, çarşamba günü de yaklaşık 2 bini aşkın kişinin katılımıyola bir hükümet karşıtı yürüyüş yapılmıştı.

italya’daki siyasi belirsizlik, euro bölgesi’nde yaşanan borç krizini en şiddetli hisseden üylerden biri olan ülkenin ekonomisini daha da olumsuz etkiliyor. koalisyon içinde, geçen ay 54 milyar euroluk bir tasarruf paketine ilişkin olarak da çatlaklar oluşmuş fakat paket uğraşlar sonucu parlamentoda kabul edilmişti.

draghi’den uyarı

öte yandan, mario draghi perşembe günü yaptığı açıklamada, italya hükümetine büyümeyi desteklemek hızla adım atma çağrısı yaptı. bu ay sonunda avrupa merkez bankası (ecb) başkanlık görevini jean claude trichet'den devralacak olan draghi, italya'nın avrupa'daki durumunu gayrisafi yurtiçi hasılasının (gsyh) yaklaşık yüzde 120'si düzeyine ulaşan kamu borcunu ciddi bir biçimde azaltması gerektiğini de vurguladı. draghi, “büyüme sorunun kökenine inmezsek kamu maliyesinin iyileşmesi bile tehlikeye girecek” dedi.


çarşamba günkü gösteriye 2 bini aşkın kişi katılmıştı. [reuters]

üç kredi derecelendirme kuruluşu, zor durumda olan ve borçlarını döndürememe riskiyle karşı karşıya olan italya’nın kredi notunu düşürmüştü. fitch geçtiğimiz hafta, italya’nın görünümünü aa-’den a+’ya indirmişti. moody’s ekim başında, italya'nın notunu üç kademe birden düşürüpaa2'den a2'ye indirmişti. standard & poor’s da, 20 eylül’de italya’nın notunu bir kademe düşürerek, a+'dan a'ya çekmişti.

yunanistan’da başlayan borç krizinin etkili olduğu euro bölgesi'nde, gsyh’ya oranı bakımından en borçlu ikinci üye konumundaki italya’nın borçlarını döndürebilmesi için, avrupa merkez bankası yaz aylarından beri italyan tahvilleri satın alıyor. böylece, tahvil faiz oranlarının sıçramaması garanti altına alınıyor. bunun karşılığında ülkeden ekonomik reform yapması talep ediliyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;