Futbol

'Beş kişi gözaltında'

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nden yapılan açıklamada, Türkiye-Kazakistan maçı sonrası gazetecilere saldıran beş özel güvenlik görevlisinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Konular: Spor
Volkan Demirel, karşılaşma öncesinde tribünlerden gelen küfür nedeniyle maça çıkmadı. [Fotoğraf: AA]

yaptığı açıklamada, yaşanan olayları "kara gece" olarak niteleyen türkiye spor yazarları derneği (tsyd) genel merkezi, "nerden geldikleri belli olmayan, kendilerini 'koruma' diye tanıtan; ama buna rağmen akreditasyon kartları bulunmayan 7 kişinin, görevleri sadece haber peşinde koşan meslektaşlarımıza hunharca saldırmaları, darp etmeleri, öldüresiye teşebbüste bulunmaları asla ve asla affedilemeyecek ve mutlaka cezasını bulması gereken çirkin bir olay olarak tarihe geçmiştir" ifadelerini kullandı.

açıklamada ayrıca, "bu olayların faillerinden 7 kişiden 5'i, emniyet birimleri ile yapılan görüşmeler sonunda, gözaltına alınmış, haklarında gerekli işlemler başlatılmıştır. kazakistan maçının öncesinde ve sonrasında yaşanan olaylar, öyle bildiri ve kınama ile geçiştirilecek bir hadise değildir" dendi.

tsyd, volkan demirel'e küfredilmesine de tepki gösterdi.

tsyd istanbul şubesi'nden yapılan açıklamada ise, "spor basını başta olmak üzere gazetecilere yönelik saldırgan davranışlar pazar gecesi tt arena'da oynanan türkiye-kazakistan maçı sonrası tavan yapmış ve meslektaşlarımız 'sözde' güvenlik görevlilerince darp edilmiştir. değerli üyemiz gökhan kılınçer başta olmak üzere çok sayıda emekçi arkadaşımıza tv kameraları önünde yapılan vahşi saldırıyı kınıyoruz" denildi.

ilk incelemede saldırganlardan bir bölümünün gözaltına alınıp haklarında tutuklama talebi ile işlem yapılmasının bu çirkin olayın karşılıksız kalmadığının göstergesi olduğu belirtilen açıklamada, "emekçi spor gazetecilerine yapılan bu saldırının diğer  failleri ve azmettiricilerinin bulunması için de tsyd genel merkez yönetim kurulumuz, istanbul valiliği il güvenlik kurulu, emniyet müdürlüğü ve tff ile irtibat halindeyiz" ifadelerine yer verildi.

basın konseyi'nden yapılan açıklamada da "a milli futbol takımı'nın kazakistan ile yaptığı maçın ardından, özel güvenlik elemanlarının, gazetecileri dövmesini kabul etmemiz mümkün değildir" denildi. görüntülerden yola çıkılarak gazetecilere tekme, yumruk atan, görevlerini yapmalarını engelleyen özel güvenlik görevlilerinin, ivedi olarak bulunup, hesap sorulması istendi.

fatih doğan: belli ki görevlendirilmişler

türkiye spor yazarları derneği (tsyd) yönetim kurulu üyesi fatih doğan, bazı güvenlik elemanları tarafından gazetecilere yapılan saldırıyla ilgili hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

volkan demirel ile fenerbahçeli futbolcu emre belözoğlu ve fenerbahçe a futbol takımı idari menajeri hasan çetinkaya'nın stattan ayrılışının ardından yaşananlar hakkında bilgi veren doğan, şunları kaydetti:

"emre ve volkan bir sorun yaşamadan araçlarına bindi. burada yaşanan olaylarda galatasaray kulübü'nün stadının güvenliğini sağlayanlarla alakası yok. buraya gelenler, kavgayı çıkaran ve gazeteci arkadaşlarımıza saldıranlar, volkan'ı ve emre'yi korumak için buraya giren isimler. belli ki görevlendirilmişler. bu iki oyuncu arabasına binip gittikten sonra olaylar başlamıştır. ondan sonra bir meslektaşımız, fenerbahçe kulübü'nde görevli olduğu ifade edilen kişi tarafından itilerek yere düşürülmüştür. daha sonra akreditasyonu olmayan kişiler gazeteci arkadaşlarımıza saldırmıştır. emre ve volkan gittikten sonra bu kişiler arkadaşlarımıza tekme ve yumruklarla saldırdı ve yere düşen arkadaşımızı tekmelediler."

doğan, gerekli hukuki yollara başvuracaklarını belirterek, "tsyd olarak yarın başkanımız naci arkan ve yönetim kurulumuz bu konuyla ilgilenecek. şimdi de karakola giderek suç duyurusunda bulunacağız. daha sonra da bu meseleyi hukuki yollar içinde halledeceğiz" diye konuştu.

fanatik gazetesinin darbedilen muhabiri metin karabaş ise haklarını hukuki yollardan arayacaklarını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"kapılarda ölen ve bugün burada yerlerde tekmelenen ağabeylerimiz var. kamerası kırılan, dudağı patlayan meslektaşlarımız var. burada bireysel olarak aldığımız darbelerin hiçbir önemi yok. volkan ve emre araçlarına çok sağlıklı bir şekilde bindiler. biz de görüntülerimizi aldık. hiçbir arkadaşımız kimsenin kara kaşı, kara gözü için burada değil. herkes ekmek parasını kazanıyor. kraldan çok kralcıların olduğu bu düzende biz bu işin emekçileri olarak hırpalanmaya devam edeceğiz. biz zorba insanlar değiliz. bundan sonra haklarımızı hukuk yoluyla arayacağız. bugün spor gazeteciliği için bazı kırmızı çizgiler aşılmıştır."

spor basınının çalışma şartlarından bahseden karabaş, florya metin oktay tesisleri'nin kapısına sıkışarak hayatını kaybeden gazeteci erkan koyuncu'yu hatırlatarak, "bu akşam burada olan arkadaşlarımızın aileleri merak etmesin. hepimiz iyiyiz. aldığımız darbelerden şikayetimiz yok ama manevi olarak hırpalanmaya devam ediyoruz. bundan sonra da böyle gidecek gibi gözüküyor. yaklaşık altı ay önce erkan ağabeyimizi kaybettik. hepimiz şok yaşadık. şimdi daha beter şeyler olabilirdi" değerlendirmesinde bulundu.

arena'da yaşananlar

türkiye futbol direktörü fatih terim tarafından ilk 11'de yer aldığı açıklanan volkan demirel'e, maç öncesi ısınma hareketleri sırasında kale arkası tribününden küfür edildi.

taraftarlara 'sus' işareti yaparak karşılık veren volkan, bu kişilerin tepkilerini sürdürmesi sonrası karşılaşma başlamadan kaleci antrenörü alper boğuşlu'ya değişmesi yönünde işarette bulundu. ardından da federasyonun aracıyla stattan ayrıldı.

volkan demirel, ceza almamak adına ikinci yarının başında fenerbahçe kaptanı emre belözoğlu ve fenerbahçe idari menajeri hasan çetinkaya ile birlikte stada geri döndü.

demirel ve belözoğlu'nun ayrılışı sırasında fenerbahçe kulübü'ne bağlı korumalar, gazetecilere saldırdı. bazı basın mensupları yumruk ve tekme darbesi aldı. emniyet güçleri kavgayı güçlükle bitirdi.

kaynak: aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;