Suriye'de iç savaş

Beyaz Saray: Esed olursa başlamadan biter

Suriye rejimi lideri Beşşar Esed'in, geçiş hükümetinde hem rejimin hem de muhaliflerin temsil edilmesi gerektiği yönündeki röportajının ardından Beyaz Saray sözcüsü Earnest, Esed'in içinde olacağı hükümetin 'başlamadan biten bir girişim hükmünde' olacağını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed. [Fotoğraf: AFP / Arşiv]

beyaz saray sözcüsü josh earnest, içinde suriye devlet başkanı beşşar esed'in olacağı her türlü birlik hükümetinin başlamadan biten bir girişim olacağını söyledi. earnest, "esed'in ulusal birlik hükümeti içinde kendisini öngörüp görmediğini bilmiyorum. açıkçası bizim için bu başlamadan biten bir girişim hükmünde olur" dedi. 

açıklama, esed'in geçiş hükümetinde mevcut suriye rejimi ve muhalif unsurların birlikte bulunması gerektiği yönündeki röportajının ardından geldi.

rusya'nın resmi haber ajansı ria novosti’ye konuşan beşşar esed, geçiş hükümetinde bağımsız güçlerin, muhalif güçlerin ve rejim güçlerinin temsil edilmesinin mantıklı olacağını savundu.

suriyeli muhalifleri temsil eden yüksek müzakere heyeti de röportajın ardından verilen demeçte, içinde esed'in olacağı her türlü birlik hükümetini reddettiklerini söyledi.

esed: rejim de muhalifler de olmalı

röportajda kendi âkıbeti hakkında bir yorum yapmayan esed, cenevre’de tarafların geçiş hükümeti konusunda anlaşması gerektiğini ifade etti.

birleşmiş milletler suriye özel temsilcisi staffan de mistura’nın önderliğinde cenevre’de 14 mart’ta rejim ile muhalefet temsilcileri arasında başlatılan görüşmeler, şeffaf bir seçim düzenlenene dek ülkeyi yönetecek, tam yetkili geçiş hükümeti oluşturmayı hedefliyor. ilk turu 24 mart’ta tamamlanan görüşmelerin 9-10 nisan’da yeniden başlaması bekleniyor.

muhalifler ve muhalefetin yanında yer alan ülkeler, esed’in ve rejimin diğer önemli figürlerinin geçiş döneminde yönetimde yer almaması gerektiğini savunuyor. suriye rejimi ve müttefikleri ise esed’in geçiş döneminde yönetimde kalmasını, âkıbeti hakkındaki kararın seçimlerde halk tarafından verilmesi gerektiğini savunuyor. ancak muhalifler esed yönetimde kaldığı sürece suriye’de adil bir seçim yapılamayacağını öne sürüyor.

kaynak: afp, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;