İran Nükleer Programı

Beyaz Saray'dan Netanyahu modeliyle tweet

ABD yönetimi attığı tweette İran’la nihai anlaşma durumunda elde edilecek sonucu, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ünlü “bomba” görselini andıran bir grafikle anlattı.

Beyaz Saray anlaşmayla İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlamayı amaçlıyor. [Fotoğraf: twitter.com/WhiteHouse]

abd yönetiminin twitter hesabı @whitehouse’dan atılan mesajda, iran’la nihai anlaşma durumunda elde edilecek sonuç bir görselle anlatıldı. kullanılan görsel, israil başbakanı binyamin netanyahu’nun 2012 yılında birleşmiş milletler’de (bm) yaptığı konuşmada kullandığı ünlü “bomba” pankartıyla oldukça benzer.

“anlaşma olursa” ve “anlaşma olmazsa” şeklinde iki kısma ayrılan görselde fitili kesilmiş bir bomba gösteriliyor. anlaşma olmadığı takdirde olacaklar “yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum üretimine devam edilecek, zenginleştirilmiş uranyum stoku için sınır olmayacak, santrifüjlerin gelişimi ve sayılarında sınırsız artış olacak” şeklinde sıralanıyor. 

           

İsrail Başbakanı Netanyahu, 2012'de yaptığı konuşmada İran'ın nükleer silah elde etmeye yakınlığını "bomba" görseliyle anlatmıştı. [Fotoğraf: Reuters]

“anlaşma olursa” kısmında ise “yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum üretimi ya da stoku olmayacak, düşük derecede zenginleştirilmiş uranyum stoku yüzde 98 oranında azaltılacak ve sınırlanacak, santrifüjlerin sayısı üçte iki oranında azaltılacak” cümleleri yer alıyor. 

tweet sonunda verilen link ise beyaz saray'ın internet sitesinde iran'la nükleer müzakereler ve çerçeve anlaşma hakkında hazırlanan sayfaya yönlendiriyor.

sosyal medyada yüzlerce retweet ve favori alan tweet, abd yönetimi ile israil başbakanı netanyahu arasında iran’la nükleer anlaşma hakkında süregelen tartışmanın son zinciri. israil başbakanı netanyahu, iran'la nükleer faaliyetleri konusunda yapılacak herhangi bir anlaşmanın "israil'in varlığına tehdit" olduğunu savunuyor. obama yönetimi ise yapılacak bir anlaşmanın, iran'ın nükleer faaliyetlerinin silah elde etmesine yetmeyecek şekilde tamamen sınırlandırılacağı görüşünde.

kaynak: al jazeera, twitter, whitehouse.gov

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;