IŞİD

'Biden yeni fikirlerle geliyor'

Türk Amerikan ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için çalışan Türk-Amerikan Konseyi'nin lideri ve Obama'nın eski güvenlik danışmanı James Jones, ABD'nin 'kara harekâtı olmayacak' açıklamasını 'talihsiz' olarak değerlendirdi. Biden'ın Türkiye'ye yeni fikirlerle geleceğini ve Türkiye'nin de endişelerini dinleyeceğini söyledi.

James Jones ve Erdoğan
James ve Erdoğan, 17 Kasım günü yaklaşık 50 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. [Fotoğraf: AA]

türk-amerikan konseyi (atc) yönetim kurulu başkanı james jones, pazartesi günü cumhurbaşkanlığı sarayı’nda recep tayyip erdoğan ile yaptığı görüşmeyle ve abd başkan yardımcısı joe biden'ın ziyaretiyle ilgili gazetecilere açıklama yaptı.

görüşmede koalisyonun işid ile yaptığı mücadeleye değinildiğini belirten jones, hava operasyonlarının yeterli olmayacağı görüşünde. “daha az konuşup daha çok iş yapmalıyız” diyen jones, biden’ın bu konuda yeni fikirlerle geleceğini umuyor:

“abd’nin kara harekâtı yapmayacağını açıklaması talihsiz ama bu abd’nin stratejisi, bekleyip ne olacağını göreceğiz. hava operasyonları da önemli işler yapıyor elbette ama musul gibi büyük şehirleri almak için daha fazlası gerekecek.

“daha az konuşmalı ve daha fazla iş yapmalıyız. umuyorum ki biden yeni fikirler vermek ve türkiye’nin endişelerini dinlemek için geliyor.”

2012 yılında kurulan ve erbil’de aktif olan abd-kürt iş konseyi’nin de başkanlığını yürüten jones, daha önce nato avrupa müttefik kuvvetleri komutanı görevinde bulunmuştu. aynı zamanda obama’nın ilk ulusal güvenlik danışmanıydı.

jones’un, ankara’da ve erbil’de nüfuz sahibi sivil ve asker eski yakın çalışma arkadaşları var. yaklaşık 30 yıldır türk amerikan ilişkilerinin öncelikle ticari ve ekonomik olmak üzere neredeyse her alanda gelişmesi için faaliyetlerde bulunan atc’nin üyeleri arasında hem abd ve hem de türkiye’nin önde gelen büyük şirketleri yer alıyor. james jones, ayrıca, ulusal güvenlik ve dış politika alanlarında danışmanlık hizmetleri veren “jones grubu”nun kurucusu ve başkanı.

‘türkiye’nin durumunu anlayışla karşılıyoruz’

abd’nin türkiye ile ilişkisinin gerekliliğine büyük önem verdiğini belirtti. “diyalog ve iletişim her zaman devam edecek” dedi.

jones, biden’ın 21-22 kasım’da türkiye’ye yapacağı ziyarette obama’dan getireceği mesajlarla ilgili de şöyle konuştu:

“biden, türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin yollarını arayacak. türkiye’deki durumu anlayışla karşılıyoruz; yüz binlerce suriyeliye kendi başına ev sahipliği yapıyor, bölgedeki konumu kritik. bu ilişki her zaman güven ve sırdaşlık çerçevesinde oldu.”

‘askeri ilişkilerin ötesine geçmeliyiz’

ekonomi bakanı nihat zeybekçi’nin de katıldığı toplantıda ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi üzerine hemfikir olunduğunu söyleyen jones, türkiye’nin amerika birleşik devletleri (abd) için bölgedeki en önemli stratejik ortak olduğunu belirtti:

“erdoğan ile birleşmiş milletler zirvesinde de görüşmüştük. türkiye-abd kültürel ve ekonomik ilişkilerinin güvenlik ve savunma meselelerinin ötesine geçmesi gerektiğini konuştuk. erdoğan da türkiye’de amerikan yatırımını daha fazla görmek istediğini söyledi. biz de bu yönde 30 yıldır çalışan bağımsız bir kuruluş olarak kültürel ilişkinin derinleşmesini istiyoruz, ekonomik, politik ve kültürel alanlarda sağlam köprüler kuruyoruz.”

jones, abd’deki türkiye ve türkiye’deki abd algısını olumlu yönde geliştirme kararı aldıklarını, gelecek dönemde wahsington’da türk ve amerikan askeri ve ekonomik yetkililerin de katılacağı bir toplantı yapılacağını söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;