Libya

Bingazi'nin girişleri Hafter'in kontrolünde

Libya’da Bingazi kentini ele geçirmek için karşıt gruplarla çatışan emekli General Halife Hafter’in sözcüsü kentin tüm girişlerini ele geçirdiklerini söyledi. Çatışmalar sürüyor.

Konular: Ortadoğu
Hafter güçleri Bingaziyi almak için iki haftadır saldırıyor. [Fotoğraf: Reuters]

askeri kaynaklar, hafter birliklerinin iki haftadır süren çatışmaların ardından kentin bazı bölgelerini ele geçirdiğini belirtti. libya özel güçleri sözcüsü kentin güneydoğusundaki boatni bölgesindeki merkezlerini silahlılardan geri aldıklarını açıkladı. silahlı kuvvetler sözcüsü ahmed mismari, bingazi’nin doğusunun tamamen hükümet güçlerinin eline geçtiğini söyledi.

kaynaklar cuma ve cumartesi günkü çatışmalarda en az 36 kişinin öldüğünü aktardı.

hafter, karşıtlarının evlerini yıkıyor

general halife hafter’e bağlı güçler girdikleri bölgelerde karşıt saflarda yer alan önemli kişilerin evlerini yıktı.

hafter güçlerinin tahrip ettiği evler arasında ulusal geçiş konseyi üyesi fethi terbel ve 17 şubat devrimi’nin ileri gelenlerinden ismail salabi’nin evleri de var. yıkılan evler daha önceden boşaltılmıştı.

al jazeera muhabiri, libya ordusunda hafter’e bağlı bazı birliklerin bingazi devrimcileri eski sözcüsü ahmed cazevi’nin evini bastığını ve kendisini bilinmeyen bir yere götürdüğünü bildirdi.

al jazeera muhabiri hafter’e bağlı mig 21 savaş uçaklarının sabiri mahallesi’nde sivillere ait evleri vurduğunu aktardı.

bm temsilcisi umutlu

birleşmiş milletler libya özel temsilcisi bernardino leon, arap birliği genel sekreteri nebil arabi ile kahire’de görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada libya’da taraflar arasında birkaç hafta içerisinde bir anlaşmaya varılacağından ümitli olduğunu ifade etti.

15 ekim'de başladı

libya ordusunda emekli tümgeneral halife hafter ve ona bağlı askeri güçler, 15 ekim çarşamba gününden beri hükümete bağlı silahlı gruplara karşı ‘bingazi’yi kurtarma’ adı altında bir saldırı başlatmıştı. iki taraf arasında devam eden çatışmalarda şu ana kadar onlarca kişi hayatını kaybetti.

hafter daha önce bingazi'deki çeşitli suçlamalarda bulunduğu hükümet yanlısı gruplara karşı 'onur savaşı' başlattığını duyurmuştu. milli genel kongre ve geçiş hükümeti ise hafter'in hareketini darbe girişimi olarak tanımlamıştı. hafter'in suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri ve mısır'daki sisi yönetiminden açık destek görmesinin ardından zintan merkezli milis güçler ve libya hava kuvvetleri'ndeki bazı birliklerle kaddafi yanlıları hafter'in darbe girişimine katıldıklarını açıklamıştı.

kaddafi rejimine karşı savaşan ve merkezi geçiş hükümetine bağlılıklarını bildiren hükümet yanlısı güçlerle, merkezi derne'de bulunan ve el kaide'ye bağlı ensar'uş şeria milis kuvvetleri ise hafter'e bağlı güçlerle çatışıyor.

iki parlamento, iki hükümet

libya’da 25 haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler oldu ve libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.

kaddafi’nin devrilmesinden sonra libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan ve birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı. mayıs ayında emekli tümgeneral hafter, libya’daki islami referanslı milislere karşı kerame (onur savaşı) adında bir operasyon başlattı. saldırdığı milisler birleşerek fecr-i libya (libya’nın şafağı) adında karşıt bir operasyonla yanıt verdi ve libya’daki iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.

haziran ayında düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. yeni seçilen parlamento libya temsilciler meclisi (ltm) adını aldı.

süresini dolduran, islami akımın hâkim olduğu eski parlamento milli genel kongre (mgk), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden bingazi’de değil tobruk kentinde göreve başlayan ltm’nin meşruiyeti ile ilgili anayasa mahkemesi'ne başvurdu. mgk ayrıca, anayasa mahkemesi kararını açıklayana kadar trablus’ta görevini sürdürmeye karar verdi. daha önce ekim ayı sonunda açıklanması beklenen karar 5 kasım'a ertelenmişti.

mgk, ömer hasi’yi, ltm ise daha önce istifa eden abdullah sini’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. daha sonra oluşturulan her iki hükümet görevlendirildiği parlamentodan güvenoyu alarak biri trablus’ta, biri de tobruk’ta olmak üzere göreve başladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;