IŞİD

Binlerce Süryani IŞİD’den kaçıyor

Musul'da çoğunlukla Süryanilerin yaşadığı Karakuş ilçesine IŞİD havan toplarıyla saldırdı. Saldırıya karşı Peşmerge kuvvetleri müdahale ederken, çatışmalar nedeniyle binlerce kişi Erbil'e kaçmaya başladı.

Konular: Irak, Ortadoğu
Bölgeden kaçan binlerce kişi Erbil kentinin sınır köylerine sığınıyor. [DHA]

çoğunlukla süryanilerin yaşadığı karakuş ilçesine düzenlenen saldırı sonrası bölgede bulunan peşmerge özel kuvvetlerine bağlı zerevani güçleri ile işid mensupları arasında çatışma başladı.

çatışmada yaralanan sekiz peşmerge ambulanslarla erbil'e sevk edildi. bölgeden kaçan binlerce kişi de erbil kentinin sınır köylerine sığınıyor.

ülkede uzun süredir devam eden kaos, irak-şam islam devleti’nin (işid) 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

irak şam islam devleti örgütü suriye’de mumbuc, petrol bölgesi rakka ve irak sınırına yakın deyr ez-zor kentlerini elinde tutuyor. irak’ta ise anbar eyaletindeki felluce ve ramadi’de etkili olan örgüt son olarak ülkenin en büyük ikinci kenti musul ve tikrit'in yanı sıra anbar eyaletindeki bazı kasabalar ve suriye sınırındaki önemli bölgelerde kontrolü ele aldı.

işid, irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

kaynak: al jazeera ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;