Soma'da Facia

"Bir çocuğun dedesine 'baba' demesi ne demek, bilir misiniz hâkim bey?"

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciası davasının 32. oturumuna, oğlunu kaybeden bir madenci babasının sorusu damga vurdu. Baba, "2 torunum kaldı, 2 ve 4 yaşlarında. Bana 'Baba' diyorlar. Bir çocuğun dedesine 'baba' demesi ne demek, bilir misiniz hâkim bey?" dedi.

[Fotoğraf: AA / Arşiv]

soma'daki maden faciasıyla ilgili, tanık ve hayatını kaybeden madencilerin yakınlarının dinlenildiği 32'nci oturum sona erdi. manisa akhisar ağır ceza mahkemesi'ndeki duruşmanın, öğle arasından sonra devam eden oturumunda, faciadan kurtulan madenciler ile ölen madencilerin yakınlarının dinlenilmesine devam edildi.

faciada hayatını kaybeden 26 yaşındaki uğur çolak'ın babası ismail çolak, madenci emeklisi olduğunu, kendisinin de aynı madende çalıştığını belirterek, şirketin son yıllarda işçi ve işçiye önem vermediğini gördüğünü savundu.

oğlunun evlendikten sonra madende çalışmak istediğini anlatan çolak, şunları söyledi:

"kendi elimle götürdüm. madene girmesinde torpil yaptım. ayaklara göre daha rahat olan bacalarda çalışsın diye. iki yıl çalıştı. madende bir arkadaşını kaybedince korktu, işi bıraktı. 6-7 ay boş kaldı. çocuğu oldu. tekrar madene başladı. 'madende şartların zor, sizin zamanınızdaki gibi değil' diyordu. 13 mayıs günü ocağımıza incir ağacı diktiler. keşke üretime önem vereceklerine cana önem verselerdi, 301 kişi yaşıyor olurdu. 433 çocuk yetim, 255 genç dul kaldı. ismail adalı, 'ben ocağın allah'ıyım' diyecek gücü nereden alıyordu? bu tür insanlarla aynı havayı teneffüs ettiğim için utanıyorum. 301 kişiye kader, fıtrat denmesini kabul etmiyoruz. hava zamanında ters çevrilmiş olsa belki yarısından fazlası yaşıyor olurdu."

çolak, oğlunun cenazesini, kolundaki dövmeden teşhis ettiğini hatırlatarak, "biz savaştan çıkmadık. davacıyız, ilgili kamu görevlilerinden, müfettişlerden, devletten, sarı sendikadan. 2 torunum kaldı, 2 ve 4 yaşında. bana 'baba' diyorlar. bir çocuğun dedesine baba demesi ne demek bilir misiniz hâkim bey. vereceğiniz karar saygılıyız. tarih sizi de unutmayacak. sanık avukatlarını da unutmayacak" dedi.

"müfettişler gelince oğlaklar hazırlanırdı"

olayda eşi isa sevben ve eşinin kardeşi erdoğan sevben'i kaybeden nurten sevben de eşiyle birlikte olduğu fotoğrafı göstererek, "biz böyleydik" dedikten sonra fotoğrafı ikiye böldü ve "şimdi böyle yaptılar" diye konuştu.

müfettişleri eleştiren sevben, "müfettişler gelince oğlaklar hazırlanırdı, kınık'taki barlar kapatılırdı. müfettişler ocağa inmezdi" diye konuştu.

gülfidan köse, saime doğan, fatih alkaç, hüsniye coşkun da şikayetçi olduklarını söyledi.

madenci yakınlarının anlatımları sırasında, salondaki bazı madenci yakınları ağladı.

patronu suçladı

tanık olarak dinlenilen armağan çetin, 2010 yılında maden işçiliği yapmaya başladığını, facianın yaşandığı eynez ocağı'nda da tamir tarama depo görevlisi olarak çalıştığını anlattı.

olay günü saat 13:45 civarında elektriklerin kesildiğini, bantları durduğunu belirten çetin, şunları söyledi:

"ileriden cüneyt suay ve ismail hakkı aksoy geldi. cüneyt 'kaç kaç, ocak yanıyor, ortalık cehenneme döndü, bant tutuştu' dedi. 3. bandın sonu 4. bandın başından duman geliyordu. bağırma çağırma oldu. nefes alamayıp yere düşenler oldu. duman yoğundu. gaz maskesi çalışmıyordu, yukarıdan tekrar maske istedik. benden malzeme istediler, ben bulduğum malzemeyi götürdüm. düşenleri yukarı çıkardık. saat 17.00-18.00 civarında ben de dışarı çıktım."

mahkeme başkanı aytaç ballı'nın, savcılıkta verdiği ifadede elektriğin saat 14.45 civarında kesildiğini söylediğini hatırlatması üzerine çetin, "benim saatim yoktu, birisine sordum, o ikiye çeyrek var dedi" yanıtını verdi.

çetin, olayın sebebine ilişkin bir bilgisi olup olmadığının sorulması üzerine de, "önce bandın üzerine ateş düşmüş dediler. sonra da bantların tutuştuğunu, kamaların ve kabloların yandığını söylediler" diye konuştu.

elektrik kesilmeden önce şiddetli olmayan bir patlama sesi duyduğunu, ancak yer altında patlama seslerine alışık olduklarını ifade eden çetin, patlamanın metan gazı patlaması olmadığını savundu.

çetin, işe girdiğinde bir gün eğitim aldığını, daha sonra "formalite" sınav yapıldığını, cevaplarının söylendiğini iddia ederek, işçiler üzerinde üretime dönük baskı olduğunu, işçilere köle gibi davranıldığını savundu. ocakta son zamanlar çizme, baret, maske gibi malzemelerin bile verilmediğini söyleyen çetin, "işçiler arasında patronun bu durumu bilmediği söyleniyordu. patron olarak alp bey'i biliyoruz. onu görsek bunları yansıtırdık. müfettişler gelmeden önce haberimiz oluyordu. müfettişlerin üretim yapılan yerlere inmediği oluyordu" ifadelerini kullandı.

mahkeme başkanı aytaç ballı, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

301 madenci hayatını kaybetmişti

manisa'nın soma ilçesi eynez mevkisinde soma kömürleri a.ş. tarafından işletilen ocakta, 13 mayıs 2014'te, saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi kurtarılmıştı.

olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;