Futbol

'Bir daha o başarılar gelmez'

1991'de Avrupa Şampiyonu olan Kızılyıldız, eski günlerinden çok uzakta. Efsanevi kadronun en etkili isimlerinden Dejan Savicevic artık o başarıların gelmeyeceğini söylüyor. Sebebi de ekonomik.

Konular: Spor, Sırbistan
Kızılyıldız, finalde Marsilya'yı yenmişti. [Getty]

1991’deki avrupa şampiyonluğu’nun üzerinden yıllar geçti. kızılyıldız, ülkesi sırbistan’da hâlâ başarılar elde ediyor ama avrupa arenasında artık eski günlerden çok uzakta.

dejan savicevic, avrupa şampiyonu olan kadronun en önemli isimlerinden biriydi. şimdi karabağ futbol federasyonu başkanı. eski milanlı futbolcuya göre kızılyıldız ile o dönem yarıştığı diğer avrupa kulüpleriyle fark ekonomik olarak çok açıldı, işte bu yüzden de o başarılar bir daha gelmez.

o dönemki kadroda savicevic’in yanı sıra sinisa mihajlovic, robert prosinecki, darko pancev gibi isimler vardı. o jenerasyon bir daha gelmedi.

sırbistan’da kızılyıldız şampiyonluk yolunda partizan ile çekişmeye devam ediyor fakat avrupa’da genelde ilk turlarda eleniyor. eskisi kadar iyi futbolcular da çıkaramıyor. nemanja vidic, bu alandaki son üst düzey isim gösteriliyor. ocak ayında liverpool’a imza atan marko grujic’in de kendini ispatlaması bekleniyor.

kızılyıldız’ın bir anda bu kadar büyük düşüşünde 1990’larda yugoslavya’ya fırtınalı bir şekilde dağılması ve finansmanının da olmamasının faktörü büyük.

kızılyıldız, 1992’den beri şampiyonlar ligi’ne giremiyor.

savicevic’e göre ekonomik olarak fark iyice açıldı ve o seviyeyi yakalayabilmek artık çok zor:

“kızılyıldız saygın bir kulüp. geçmişi başarılarla dolu. umarım avrupa’da tekrar bu başarıları elde edebilirler. fakar ben artık büyük kulüpleri ekonomik olarak yakalayabileceğine inanmıyorum. şampiyonlar ligi’ne uefa avrupa ligi grup aşamalarına girebilirler ama büyüklerle rekabet edemezler”

savicevic, milan ile üç lig ve şampiyonlar ligi’ni kazandı.  1988-1992 yılları arasında kızılyıldız’da oynadı. burada da kulübe tarihinin en başarılı dönemlerini yaşatan isimlerdendi.

savicevic “o zaman mükemmel oyunculardan oluşan bir ekibimiz vardı. stadyumlar devamlı kalabalıktı. benim zamanımda yugoslavya’daki her kupayı kazandık. avrupa’da şampiyon olduk. kulüpler dünya kupası’nı kazandık. ben kızılyıldız’lı bir futbolcu olarak büyüdüm ve sonrasında bu sayede ünlü oldum. hâlâ geçmişe tebessümle bakarım” ifadesini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;