Euroleague

Bir Euroleague klasiği: CSKA Moskova

Fenerbahçe'nin finaldeki rakibi CSKA Moskova tam 5 yıldır üst üste Dörtlü Final'de ama kazanmayalı da 8 sene oldu. Takımın antrenörü Itoudis de Obradovic'in yardımcısıydı.

CSKA Moskova yıldız oyunculardan kurulu [Euroleague]

fenerbahçe'nin euroleague finalindeki rakibi cska moskova üst üste 5 yıldır dörtlü final'e kalıyor ama 8 yıldan beri bu kupayı kazanamıyor.

1958 yılından bu yana düzenlenen avrupa'nın bir numaralı kupasında cska moskova, 6 kez mutlu sona ulaştı. rus ekibi, kupayı 1960, 1963, 1969, 1971, 2006 ve 2008 yıllarında müzesine götürmeyi başardı. cska moskova avrupa basketbolunun en önemli kupasını 1965, 1970, 1973, 2007, 2009 ve 2012 olmak üzere 6 kez de finalde kaybetti.

dörtlü final'in vazgeçilmezi

avrupa basketbolunun en fazla yatırım yapan takımı olarak dikkati çeken cska moskova, son yıllarda dörtlü final'in vazgeçilmez ekiplerinden biri olmasına rağmen şampiyonluğa ulaşamıyor.

üst üste 5, son 14 yılda ise 13. kez dörtlü final oynayacak cska moskova, son kupasını 2008 yılında madrid'de aldı. cska, son 14 yılda sadece 2010-2011 sezonunda dörtlü final'in dışında kaldı. söz konusu sezonlarda 13 dörtlü final'de cska moskova sadece 4 kez finale yükseldi ve 2 kez kupayı müzesine götürdü.

berlin'e rahat geldi

cska moskova, son yıllarda olduğu gibi dörtlü final'e yine rahat bir şekilde geldi.

normal sezonu tek yenilgiyle lider tamamlayarak top 16'ya yükselen rus ekibi, burada oldukça zorlu bir grupta mücadele etti. cska moskova, top 16'da real madrid, barcelona, laboral kutxa (ispanya), olympiakos (yunanistan), khimki (rusya), zalgiris (litvanya) ve brose baskets'i (almanya) geride bırakarak grup liderliğiyle çeyrek final play-off serisine yükseldi.

çeyrek finalde sırp temsilcisi kızılyıldız telekom'a galibiyet şansı tanımayan cska moskova, rakibini 3-0 geçti ve dörtlü final'e yükseldi. cska moskova, oynadığı 27 maçta 22 galibiyet, 5 yenilgi alarak bu sezonun fenerbahçe'yle birlikte en başarılı iki takımından biri oldu.

yıldızlar topluluğu

cska moskova kadrosunda çok fazla yıldız ismi barındırıyor.

rus ekibinin kadrosunda avrupa'nın en önemli iki oyun kurucusu  sırp milos teodosic ile fransız nando de colo bulunuyor.

euroleague'de bu sezonun en iyi ilk 5'inde de yer alan yıldız isimler, takımlarına ortalama 35.2 sayıyla katkı verdi. de colo 18.9, teodosic ise 16.3 sayı ortalamasıyla mücadele ederken, euroleague'in bu sezon en fazla sayı atan oyuncuları oldular.

asistlerde de bu iki isim ön planda. teodosic (5.6) ve de colo (4.9) maç başına ortalama 10.5 asist yapıyor.

oyuncu istatistiklerinde avrupa ligi'nde nando de colo ön plana çıkıyor. fransız yıldız, bu sezon euroleague'in verimlilik puanı (24) ve sayı (18.9) krallığında zirvede yer alıyor.

cska moskova'da vitaly fridzon, andey vorontsevich, victor khryapa, aaron jackson, kyle hines takımın önemli yıldızlar olarak dikkati çekiyor.

en iyi savunmacı da cska moskova'da

rusların abd'li yıldızı kyle hines, euroleague'in bu sezon en iyi savunmacısı seçildi.

savunmadaki agresifliğiyle ön plana çıkan tecrübeli basketbolcu, bu sezon 27 maçın tamamında süre aldı. hines, maç başına 10,9 sayı, 4,7 ribaunt, 0.9 asist, 0.7 top çalma, 0.9 blok ortalamasıyla mücadele etti.

takım istatistiklerinde de önde

cska moskova, önemli takım istatistiklerinde de zirvede yer alıyor.

rus ekibi, maç başına 90.7 sayıyla bu sezon euroleague'in en skorer takımı oldu. cska moskova, verimlilik puanı (106.07) ve asistte de (19.7) avrupa ligi'nin zirvesinde yer aldı. cska moskova 3 sayı atış yüzdesinde de ilk sırada yer aldı. ruslar, yüzde 42.2'yle bu sezon üçlük isabeti buldu.

finallerin kaybeden adamı teodosic

takımın yıldızı milos teodosic, uluslararası arenada kaybettiği finallerle dikkati çekiyor.

hem milli takım hem de kulüp takımlarıyla birçok kez final oynayan teodosic'in henüz uluslararası kupası bulunmuyor.

kariyerinde 7. kez dörtlü final oynayacak teodosic, olympiakos'la 2, cska moskova'yla ise 4 kez kupayı kaldırma şansını kullanamadı.

euroleague'i iki kez finalde kaybeden sırp oyuncu, milli takımıyla da şansızlığını yenemedi. teodosic, ülkesiyle 2009 avrupa basketbol şampiyonası ve 2014 fiba dünya kupası'nı finalde kaybetti.

obradovic'in öğrencisi itoudis

cska moskova'nın başında hem fenerbahçe'nin başantrenörü zeljko obradovic'in hem de türk basketbolunun yakından tanıdığı biri isim bulunuyor.

rus ekibiyle ikinci sezonu geçiren dimitris itoudis, uzun yıllar obradovic'in yardımcılığını yaptıktan sonra başantrenörlük kariyerine 2013 yılında türkiye'de banvit'le başladı.

itoudis, tam 13 yıl (1999-2012) panathinaikos'ta obradovic'in yardımcılığını üstlendi. yunan başantrenör ikinci yılını geçirdiği cska moskova'yla geçen sezon olduğu gibi yine dörtlü final'de mücadele edecek.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;