Göç

Bir günde 4 bin kişi kurtarıldı

Avrupa’ya kaçak yollarla geçmek isteyen 4 bin göçmen Libya açıklarında kurtarıldı. Göçmenler, İtalya’ya götürüldü. Arama kurtarma ekipleri Libya kıyılarındaki operasyonda 10 göçmenin cesedine ulaştı.

Konular: Libya, İtalya
Libya açıklarında kurtarılan göçmenler Lampedusa Adası'na getirildi. [Fotoğraf: AP]

italyan kıyı emniyeti’nin yaptığı açıklamaya göre fransa’nın da dâhil olduğu bir operasyonla son bir günde zor şartlarda avrupa’ya gitmek isteyen yaklaşık 4 bin göçmen libya açıklarında kurtarıldı. 

13 deniz taşıtıyla yapılan operasyon sonrası göçmenler italya’nın güneyindeki lampedusa adasına götürüldü. italyan sahil güvenlik yetkilileri kurtarma operasyonunda 10 göçmenin de cesedine ulaşıldığını açıkladı.  

son bir yılda akdeniz'de avrupa yolunda hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı 1.750'ye yükseldi. 2014 yılının tamamında akdeniz'de 95 göçmen hayatını kaybetmişti. 

'200 bine ulaşabilir'

baharla birlikte havaların ısınması ve denizlerdeki olumlu koşullar insan kaçakçılığını artırıyor. italya içişleri bakanlığı, kaçak göçmen sayısının geçen yıla oranla 30 bin kişi kadar artarak 2015’te 200 bin’e ulaşabileceğini açıkladı.

italyan mahkemesinin yürüttüğü bir soruşturmaya göre kaçakçılar, her göçmenden yaklaşık 80 bin euro ücret alıyor. özellikle afrika ve ortadoğu’dan gelen göçmenler yeni bir hayat umuduyla tehlikeli koşullarda seyahat ediyor.

son olarak yaklaşık 950 kişiyi taşıyan geminin libya açıklarında batması, birleşmiş milletler yüksek komiserliğince akdeniz’de yaşanan en büyük tekne faciası olarak ifade edilmişti.

kaynak: reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;