Filistin

Birlik hükümetine "dışişleri" ertelemesi

Filistin'de oluşturulacak uzlaşı hükümeti ilanı, dışişleri bakanlığı koltuğuna kimin oturacağı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle ertelendi.

Konular: Ortadoğu, Filistin
Abbas ve Meşal birlik hükümeti konusunda anlaşma sağlamıştı.

hamas sözcüsü sami ebu zuhri, yaptığı açıklamada, erteleme sebebinin, riyad maliki'nin dışişleri bakanlığı görevini üstlenmesi ve filistin devlet başkanı mahmud abbas'ın esirler bakanlığını feshetme talebi konularındaki anlaşmazlık olduğunu belirtti.

zuhri, abbas'ın, esirler bakanlığını kaldırarak yerine bağımsız heyet kurulmasını istediğini ancak hamas'ın, milli kurum olması nedeniyle buna karşı çıktığını ifade etti.

fetih hareketi liderlerinden yahya rabah ise uzlaşı hükümetinin cumartesi günü ilan edilebileceğini ifade etti.

fetih hareketi devrim konseyi genel sekreteri emin makbul, "görüşmelerin devam etmesi nedeniyle uzlaşı hükümetinin gelecek hafta ilan edileceğini" duyurmuştu.

gazze'deki filistin hükümeti başbakanı ismail heniye de hükümetin ilanı için uzun süreli gecikmenin yaşanmayacağını ifade etmişti.

abbas ve hamas lideri halid meşal, 6 şubat 2012’de katar’ın başkenti doha’da, o zamanki emir hamad bin halife el tani’nin arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamıştı. anlaşma gereğince mahmud abbas başkanlığında bir geçiş hükümeti kurulacaktı. hükümetin görevi milletvekili ve başkanlık seçimlerini yapmak, aynı zamanda gazze’nin yeniden imarını başlatmak olacaktı. ancak anlaşma hayata geçirilemedi.

23 nisan'da gazze'de bir araya gelen fetih ve hamas hareketi ortak hükümet kurma konusunda anlaştı.

taraflar arasındaki bölünmüşlük, 2007 yılında gazze şeridi’nde yaşanan çatışmalar ve hamas’ın şeridi kontrolü altına almasıyla başladı.

israil yönetimi, fetih ve hamas arasındaki anlaşma üzerine abd arabuluculuğunda devam eden müzakereleri askıya aldığını duyurmuştu.

kaynak: al jazeera, aa ve afp

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;