Afrika

Blog yazarı serbest

Mısır'da 9 Ekim'de yaşanan Hristiyan Müslüman çatışmasında tarafları şiddete teşvik ettiği gerekçesiyle iki aydır hapiste olan aktivistin serbest bırakılmasına karar verildi.

Konular: Mısır

Haberin Öne Çıkanları

30 Ekim'de hapse girdi

Askeri sorguyu reddetmişti

Şiddeti kışkırttığı iddia edilmişti

Kıpti Hristiyanlar güneydeki Asvan kentinde bir kilisenin ateşe verilmesini protesto etmişti. [EPA]

mısır mahkemesi iki aydır hapiste olan blog yazarı ve aktivist alaa abdulfattah’ın serbest bırakılmasına karar verdi.

açıklama abdulfattah’ın ablası mona tarafından sosyal paylaşım sitesi twitter tarafından yapıldı.

blog yazarı, 9 ekim tarihinde meydana gelen kıpti hristiyanlar ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda şiddete teşbvik etmekle suçlanıyordu. kıpti hristiyanlar güneydeki asvan kentinde bir kilisenin ateşe verilmesini protesto ediyordu.

26 kişi ölmüştü

abdulfattah, askeri mahkeme tarafından sorgulanmayı reddetmişti. kıpti hristiyanlar içindeki görgü tanıkları 9 ekim’de yaptıkları protesto yürüyüşü sırasında askerlerin üzerlerine ateş açtığını ve çok sayıda kişinin askeri araçlar altında ezilerek can verdiğini söylemişti.  

ordu ise orantısız güç kullandığı iddialarını yalanlamış ve üç askerin de olaylar sırasında öldüğünü belirtmişti. ancak mısır’da ordu sivillerin askeri mahkemelerde yargılandığı gerekçesiyle de eleştiriliyor.

mısır’ın gümneyindeki asvan kentinde ruhsatsız olduğu gerekçesiyle bir kilisenin valilik tarafından yıkılmasınının ardından binlerce hristiyan kıpti sokaklara dökülmüştü. olaylar sırasında hristiyan ve müslüman gruplar arasında çatışmalar çıkmış, polisin müdahil olmasıyla 26 kişi ölmüş 320 kişi yaralanmıştı. 

olaylar sırasında, çeteler ve göstericiler, birbirlerine taş ve molotof kokteyli atmış, protestoculara sert bir şekilde müdahale eden güvenlik kuvvetlerinin biber gazı kullandığı, eylemcileri yerlerde sürüklediği ve araçlarıyla bazı göstericilerin üzerinden geçtiği belirtilmişti.

mısır'da 10 ay önce başlayan iktidar karşıtı gösterilerde eski lider hüsnü mübarek devrilmiş, yüksek askeri konsey yönetimi devralmıştı. ancak bu gelişme halkı memnun etmedi zira askeri yönetimin iktidarı hızla devretmesi talebiyle yapılan gösteriler devam ediyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;