Orta Afrika Cumhuriyeti

BM: 474 Müslüman yaşam savaşı veriyor

BM, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki çatışmalar nedeniyle Yaloke kasabasında mahsur kalan 474 Müslümanın, salgın hastalık ve gıdasızlık nedeniyle yaşam savaşı verdiğini açıkladı, acil yardım çağrısı yaptı.

Kampta kalan Müslümanlardan yüzde 30'unun sıtmaya, 6'sının da tüberküloza yakalandığı açıklandı. [Fotoğraf-Getty Images]

bm mülteciler yüksek komiserliği'nden yapılan açıklamada, orta afrika cumhuriyeti'nde devam eden etnik çatışmalar nedeniyle başkent bangui'nin 200 kilometre kuzeydoğusundaki yaloke kasabasında, peuhl kabilesinden 474 müslümanın aylardır mahsur kaldığı belirtildi.

müslümanların gıdasızlık ve salgın hastalık altında yaşam savaşı verdiği vurgulanan açıklamada, bu kişilerden yüzde 30'unun sıtmaya, 6'sının da tüberküloza yakalandığı kaydedildi.

çatışmalardan kaçan grupta nisan ayından beri 42 kişinin hayatını kaybettiği, kalanların da günden güne yetersiz beslenme nedeniyle zayıfladığı bildirildi.

açıklamada, anti-balaka militanları tarafından tehdit edilen grubun derhal güvenli bir bölgeye taşınmaları ve bu müslümanlara acil insani yardımın ulaştırılması gerektiği belirtildi.

peuhl kabilesi üyelerinin yaloke'de bulunan tek müslüman grup olduğu ve bulundukları kamptan güvenlik riski nedeniyle 500 metreden öteye gidemedikleri kaydedilen açıklamada, uluslararası toplumdan acil yardım talep edildi.

bm rakamlarına göre iki yıldan fazla süredir etnik ve dini çatışmalara sahne olan ülkede 440 bin kişi ülke içinde yerlerinden olurken 190 bin kişi de komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

 kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;