Suriye'de iç savaş

BM askerleri kuşatmadan kaçtı

Suriyeli muhalifler, 44 Birleşmiş Milletler askerini alıkoydukları Golan Tepeleri'nde yine barış gücü askerlerini kuşattı. 72 Filipinli asker, Suriyeli muhaliflerden kaçmayı başardı.

Avusturya, Japonya ve Hırvatistan, Suriye’deki çatışmaların yoğunlaşması üzerine UNDOF’a gönderdikleri askerleri geri çekmişti. [Fotoğraf: AFP]

golan tepeleri’nde görev yapan iki grup filipinli bm barış gücü askeri, suriyeli muhalif gruplar tarafından alıkonulmaktan kurtuldu. önce ateş altındaki 32 asker, çatışma bölgesinden çekildi. pazar gününün ilk saatlerinde etrafı sarılan 40 bm askeri de güvenli bölgeye kaçtı.

birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk) israil ile suriye sınırında görev yapan bm ateşkes gözlemci gücü'nün (undof) golan tepeleri'ndeki mevkilerine yapılan son saldırıları "sert şekilde" kınadı. açıklamada suriyeli muhaliflerin perşembe günü alıkoydukları 44 fijili undof askerini "derhal ve koşulsuz" serbest bırakmaları istendi.

suriye yönetimiyle anlaşma iddiası

el kaide'nin suriye kolu olan nusra cephesi ise askerleri "bm'nin, suriye rejiminin halkına karşı yaptığı katliamları durdurmaması nedeniyle" alıkoyduklarını duyurdu. askerlerin güvenli bir yerde tutuldukları ve durumlarının iyi olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"undof, dökülen müslüman kanlarını görmezden geldi. bunun yanında birçok kez rejim ile tampon bölge denilen yerlerde müslümanları vurmasına kolaylık sağlanması amacıyla üstü kapalı anlaştı. bmgk, son olarak irak ve suriye'de faaliyet gösteren el kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısıyla nusra cephesi'ne yaptırımlar uyguladı ve mücahitlere saldırmak için uluslararası hazırlıklarını tamamladı. bm askerlerinin alıkonulmasının bir sebebi de bu karar ve yaptırımlardır."

undof, israil-suriye sınırında

undof, resmen savaş halinde olan israil ve suriye arasındaki kuvvetlerin çekilme anlaşması'nı izlemek üzere bölgede bulunuyor. misyonda 31 temmuz 2014 itibarıyla fiji, irlanda, hindistan, nepal, hollanda ve filipinlerden bin 223 barış gücü görevlisi bulunuyor. avusturya, japonya ve hırvatistan, suriye’deki çatışmaların yoğunlaşması üzerine undof’a gönderdikleri askerleri geri çekmişti.

israil, 1967'de altı gün savaşları sırasında golan tepeleri'ni işgal etmiş, 1973'te israil ve suriye arasında yaşanan yom kippur savaşı sonrası suriye, bu tepelerin yüzde 5'ini geri almıştı. undof, 1974'te iki ülke arasında tampon bölge oluşturmuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;