Ortadoğu

BM: Bir milyon Suriyeli aç

Örgüt, ülkedeki iç karışıklık nedeniyle yiyecek ihtiyacı olduğu açıklanan 2,5 milyon kişiden ancak 1,5 milyonuna yardım edebildiğini bildirdi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Karne ile dağıtım

Çatışma sürüyor

Un üretilemiyor

Bölgede hükümetin onayladığı çok az sayıda yardım kuruluşu faaliyet gösterebiliyor. [Reuters]

birleşmiş milletler dünya gıda programı (wfp), 1 milyon suriyelinin yiyecek ihtiyacını karşılayamadığını açıkladı.

wfp sözcüsü elisabeth byrs, suriye arap kızılayı tarafından ülkedeki iç karışıklık nedeniyle yiyecek ihtiyacı olduğu açıklanan 2,5 milyon suriyeli'nin ancak 1,5 milyonuna yiyecek yardımında bulunabildiklerini duyurdu. byrs, salı günü cenevre’de yaptığı basın açıklamasında, “birlikte çalıştığımız suriye arap kızılayı’nın daha fazla yardım edecek imkanı kalmadı” dedi. 

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

byrs, suriye’nin birçok bölgesinde uzun ekmek kuyrukları oluştuğunu, çoğunluğu halep ve çevresinde bulunan değirmenler çatışmalarda zarar gördüğü için un tedarik edilemediğini söyledi.

güvenlik sorunu nedeniyle sevkiyat için tartus liman'nın kullanılamaması sebebiyle bu kimselere yiyecek ulaştırılamadığını söyleyen byrs; suriye'nin humus, halep, tartus ve kamışlı kentlerindeki personellerinin de güvenlik sorunu yüzünden geçici olarak geri çekildiğini ifade etti. 

suriye’de çok az sayıda kuruluşun yardım malzemesi dağıtma yetkisi bulunuyor. bu kuruluşların birçoğu da çalışan eksiğinin yanı sıra yakıt ve malzeme yokluğu ile mücadele ediyor.

bm geçen ay suriye’ye 1.5 milyar dolarlık para yardımda bulunmuştu. uluslararsı örgütün verilerine göre, suriye’de muhaliflerin yoğun olduğu bölgelerde hükümet bombardımanı nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 2 milyon insanın da aralarında bulunduğu yaklaşık 4 milyon kişiye acil insani yardım ulaştırılması gerekiyor.

ürdün kampında protesto

öte yandan ürdün’deki kamplarda zorlu yaşam koşulları ile mücadele eden suriyeli sığınmacılar, yardım kuruluşlarının yemek dağıttığı sırada olay çıkardı.

sığınmacılar, salı günü şiddetli yağışın ardından zaatari kampı’ndaki bazı çadırların su basmasına, bazılarının ise tamamen yıkılmasına tepki gösterdi. 

yarmuk'ta ateşkes çağrısı

bu arada başkent şam’ın güneyindeki yarmuk bölgesindeki mülteci kampında bulunan, şam rejimi yanlısı filistinli örgütler ateşkes çağrısında bulundu. örgüt temsilcileri tarafından salı günü yapılan açıklamada, bölgede bir aydır devam eden çatışmalardan etkilenen sivillere tıbbı yardım ve gıda  ulaştırabilmek için hükümet güçleri ve isyancılar arasında devam eden çatışmaların sona ermesi istendi. açıklamada, suriye’deki filistinlilerin ülkenin içinde bulunduğu ‘krize’ karşı tarafsız kalması gerektiği belirtildi.

yıllardır filistinli mültecilere ev sahipliği yapan yarmuk’ta suriyeliler de yaşıyor. ancak devlet başkanı beşar esad yönetimindeki rejimine karşı 2011’de başlayan isyandan bu yana bölge halkı 'rejim karşıtları' ve 'rejim yanlıları' olmak üzere ikiye bölünmüş durumda.

filistin kurtuluş örgütü’nün verilerine göre suriye’de devam eden çatışmalar sırasında 700’ün üzerinde filistinli hayatını kaybetti.

al jazeera’ye konuşan, yarmuk’ta bulunan muhalif kaynaklar ateşkesin bir sonuca ulaşmadığını, hükümet güçlerinin bombardımanın ve çatışmaların devam ettiğini söyledi.

60 bin kişi öldü

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü.

bm'nin tahminlerine göre 22 ayda çatışmalar nedeniyle ülkede 60 bin kişi öldü.
 
muhalefet esad'ın görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi 'silahlı isyancılar ülkeden temizleninceye dek' operasyonların devam edeceğini savunuyor.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;