Ortadoğu

BM ekibi Suriye'den ayrıldı

Kimyasal saldırı düzenlenen bölgede bir hafta boyunca inceleme yapan müfettişler, hazırlayacakları raporu BM yönetimine sunacak.

Konular: Suriye, Rusya, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Beyrut'a geçtiler

Kanıtlar incelenecek

Obama'dan mesaj

Müfettişlerin topladığı kanıtların laboratuvarda incelenmesi, en az iki hafta sürecek. [Reuters]
suriye'de 21 ağustos tarihinde yüzlerce kişinin öldüğü bölgeye giden 13 kişilik bm heyeti, cumartesi sabahı ülkeden ayrıldı. başkent şam'da bulunan afp muhabiri, ekibin bm araçları ile şam'da kaldıkları otelden lübnan'ın başkenti beyrut'a geçtiğini bildirdi. müfettişlerin uluslararası örgüte sunacağı rapor, suriye rejimine yöneltilecek suçlamalar için belirleyici bir rol oynayacak.
 
şam'ın çevresinde incelemeler yapan ake sellstrom liderliğindeki heyet, geçtiğimiz pazartesi günü çalışmalarına başlamıştı.
 
bm genel sekreteri sözcüsü martin nesirky, heyetin ulaştığı bütün bulguların değerlendirileceğini söyledi. nesirky, "niyetimiz tabii ki almış olduğumuz örneklerin analiz sürecini hızlandırmak. fakat burada çok açık olmak zorundayız. heyetimiz bu olayla ilgili herhangi bir sonucu ortaya koymadan önce bütün örneklerin laboratuvar analizlerini de içeren her mevcut bilginin değerlendirilmesi tamamlanmalı" dedi.
analizler iki hafta sürebilir
 
muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri gezen müfettişlerin topladığı kanıtlar, avrupa'da farklı laboratuvarlarda incelenecek. en az iki hafta sürmesi beklenen çalışma sonucu hazırlanan rapor, genel sekreter ban ki-moon tarafından üye ülkelere sunulacak. abd ve türkiye gibi ülkeler, bm denetçilerinin raporunu beklediklerini daha önce açıklamıştı.
 
mart 2011 tarihinden bu yana muhalifler ve rejim güçlerinin çatışmalarına sahne olan suriye'de, daha önce de birçok kez kimyasal silah kullanıldığı yönünde iddialar ortaya atılmıştı. 21 ağustos'taki saldırdan beş gün sonra bm heyetinin inceleme yapmasına izin veren şam yönetimi, iddiaları reddediyor. devlet başkanı beşşar esed'i destekleyen rusya, askeri bir harekata soğuk bakıyor.

washington kararlı
 
buna karşın, başını abd'nin çektiği batılı ülkeler, esed rejiminin kimyasal silah kullandığı için cezalandırılmasını istiyor. abd başkanı barack obama, cuma günü yaptığı açıklamada, 'sınırlı' bir askeri harekat için kararlı olduklarını vurgulamıştı. muhtemel bir çok uluslu operasyonun harekat merkezinin, akdeniz'de bulunan ada ülkesi güney kıbrıs olacağı tahmin ediliyor.
 
türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ise, ellerinde şam rejiminin kimyasal silah kullandığına dair somut kanıtlar olduğunu ilan etmişti. suriye ile 900 kilometreden fazla kara sınırına sahip türkiye'de de, askeri hareketlilik göze çarpıyor. ordu birlikleri suriye sınırına kaydırıldı, diyarbakır'daki askeri havaalanına diğer üslerden gelen savaş uçakları konuşlanıdırılıyor.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;