İsrail - Filistin sorunu

BM Genel Sekreteri Ramallah'ta

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Gazze'de acilen ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Ban, "Şiddet döneminin sona ermesinin ve Filistin halkının da diğer halklar gibi yaşamasının vakti geldi” dedi.

Konular: Ortadoğu, Gazze, Filistin
Ramallah'ta Filistin Başbakan'ı Hamdallah ile görüşen Ban Ki-moon, acil ateşkes çağrısı yaptı. [Fotoğraf-AFP]

filistin başbakanı rami hamdallah'la ortak basın toplantısı düzenleyen ban, "ateşkes yapılması, sivillerin ve haklarının korunması için baskı yapılması gerektiğini düşünüyorum. savaşın devam etmesi halinde ölenlerin sayısı artacak" dedi.

katar'da filistin devlet başkanı mahmud abbas'la yoğun görüşmeler yürüttüklerini ifade eden ban, "israil başbakanı binyamin netenyahu, mısır cumhurbaşkanı abdülfettah sisi ve katar yetkilileriyle de görüşeceğiz. şiddet döneminin sona ermesinin ve filistin halkının da diğer halklar gibi yaşamasının vakti geldi. ateşkes yapılması sonrasında sorunun kökenine inilmesi gerekiyor. filistin halkı siyasi ve ekonomik istikrar içinde yaşamalı, ulaşım ve seyahatlara izin verilmeli" diye konuştu.

ban, "gazze'de öldürülen çocukları görmek kalbimi kanatıyor. durum tahmin edilenden daha kötü. ramallah'tan bm güvenlik konseyi'ne durumu bildirdim. filistin'in bm daimi temsilcisi riyad mansur da tanık olduğu etkili bir olayı anlattı. ölenlerin isimlerini tek tek okudu. öldürülen masumlar için hüzün duydum" ifadesini kullandı.

‘yerleşimcilerin şiddeti, endişe kaynağımızdır’

milli mutabakat hükümetindeki bakanları sorumluluk almaya çağıran ban, "az önce gazze'deki bakanları dinledim. buradaki durum zor. bu şartlarda hükümet çalışmalarını sürdüren başbakan hamdallah'ı tebrik ediyorum" diye konuştu.

yerleşim birimi inşasına değinen ban, "yerleşimcilerin şiddeti, endişe kaynağımızdır. yerleşim birimi inşası, siyasi çözüm gerçekleştirmemizi zorlaştırıyor. yerleşim birimleri, uluslararası kanunlara aykırıdır" dedi.

filistin başbakanı hamdallah ise, "işgalci israil hükümeti, gazze'ye düşmanca saldırılarına devam ediyor. halkımızın özgürce ve onurlu bir şekilde yaşamaya, kendi geleceğini inşa etmeye hakkı var. ancak işgalci israil, bize karşı tehditlerine devam ediyor" dedi.

israil'in filistinlileri öldürdüğünü, gözaltına aldığını, tutukladığını, filistin topraklarında askeri kontrol noktaları kurduğunu dile getiren hamdallah, filistin halkının himaye edilmesini talep etti.

hamdallah, israil'in savaş suçlarını soruşturmak üzere uluslararası bir kurul oluşturulmasını, suçlularının uluslararası adalete sevk edilmesini istedi.

görevini yerine getirme konusunda uluslararası çevrelerce filistin hükümetine destek olunmasını talep eden hamdallah, gazze'de israil'in saldırılarında zarar görenlere yardım edilmesi çağrısında bulundu

ban'ın gazze ziyareti kabul edilmedi

hamas'ın resmi sözcüsü sami ebu zuhri, hamas'ın teklifi üzerine gazze şeridi'ni ziyaret etmeyi kabul eden bm genel sekreteri ban ki-moon'un bu isteğinin, israil başbakanı binyamin netenyahu tarafından reddedildiğini bildirdi. 

erdoğan ile ban görüştü

başbakan recep tayyip erdoğan, birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki-moon ile gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasını telefonda görüştü. 

başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; bm genel sekreteri ban'ın isteği üzerine gerçekleşen telefon görüşmesi, yarım saat sürdü. ban görüşmede, türkiye'nin ateşkesin sağlanmasına yönelik katkılarına büyük önem verdiklerini vurguladı.

başbakan erdoğan ise israil hükümetinin israil-filistin anlaşmazlığının askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini anlaması gerektiğine dikkati çekerek, gazze'de katliama yol açan saldırıların bir an önce durdurulması çağrısında bulundu. erdoğan, türkiye olarak, taraflar arasında kalıcı bir ateşkes sağlanması girişimlerinin başarıyla sonuçlanmasını arzuladıklarını kaydetti.

kaynak: anadolu ajansı ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;