Suriye'de iç savaş

BM Güvenlik Konseyi İdlib için toplandı

BMGK'nın İdlib'te sivillere düzenlenen kimyasal saldırıyla ilgili olağanüstü toplantısında konuşan ABD Temsilcisi Nikki Haley, ölen çocukların resimlerini gösterdi ve "Rusya'nın umrunda olması için daha kaç cocuğun ölmesi gerekiyor" dedi. Haley, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi eylemde bulunma konusunda yine başarısız olursa bizzat harekete geçmek zorunda kalabiliriz" ifadelerini kullandı.

birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk), suriye'nin idlib kentinde sivillere yönelik düzenlenen kimyasal silah saldırısının ardından fransa ve ingiltere'nin talebi üzerine konuyu görüşmek üzere toplandı. buırada konuşan abd temsilcisi nikki haley, konsey'de idlib'deki kimyasal saldırıda ölen çocukların resimlerini göstererek şunları söyledi:

"dün, ağızlarından köpükler çıkan, çaresiz ailelerinin kollarında acı çeken çocukların resimleriyle uyandık. vücutlarında kimyasal saldırının yaralarını taşıyan, bebek bezli cansız bedenler gördük. bu resimler karşısında gözlerimizi kapayamayız, sorumluluktan kaçamayız... rusya'nın umrunda olması için daha kaç cocuğun ölmesi gerekiyor."

suriye rejiminin idlib'deki kimyasal saldırısını "yüz karası" olarak nitelendiren haley, "suriye rejimi için insanlık artık hiçbir şey ifade etmiyor." dedi.

idlib'de saldırıya maruz kalan sivilleri kurtarmaya çalışanların da saldırılarda  "korkunç bir şekilde öldüğüne" dikkati çeken haley, kimyasal silahların kullanımını kınayamazsak daha geniş çaptaki çatışmaları nasıl engelleyeceğiz." ifadesini kullandı. 

haley, "birleşmiş milletler güvenlik konseyi eylemde bulunma konusunda yine başarısız olursa bizzat harekete geçmek zorunda kalabiliriz." dedi.

rusya'yı sürekli başkalarını suçlamakla eleştiren haley, "gerçek şu ki barış rusya, iran ve esed'in umrunda bile değil." diye konuştu. 

rusya'nın bm daimi temsilci yardımcısı vladimir safronkov batılı güçleri provokasyonla suçlayarak, moskova’nın, kimyasal silah saldırısını muhalefetin gerçekleştirmiş olabileceğine dair uluslararası kamuoyunca reddedilen iddialarını yineledi.

abd, ingiltere ve fransa'nın; esed rejiminin idlib'de düzenlediği kimyasal silah saldırısını kınayan ve sorumluların bulunması için soruşturma açılmasını isteyen bmgk karar tasarısının oylaması ertelendi. kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle esed rejimine yaptırım uygulanmasını isteyen ve konseye şubat ayında sunulan benzer bir tasarı rusya ile çin tarafından veto edilmişti.

beşşar esed rejiminin idlib'in güneyindeki han şeyhun beldesine düzenlediği kimyasal silah saldırısında aralarında çok sayıda çocuk ve kadının bulunduğu yaklaşık 100 sivil hayatını kaybetmiş, 500 sivil de kimyasal maddeden etkilenmişti.

rusya esed'in arkasında durmaya devam ediyor

haley'nin konuşmasını tamamlamasının ardından, rusya'nın bm daimi temsilci yardımcısı vladimir safronkov'un koşarak salonun dışına çıktığı görüldü. rus temsilcinin geri döndükten sonra telefonlarına gelen mesajlara bakması dikkat çekti.

saldırıya dair çıkan raporların “yüzeysel ele alındığını” savunan safronkov, paylaşılan fotoğraf ve görüntülerin gerçekliğini sorguladı.

güvenlik konseyi üyelerini dün dağıtılan karar tasarısı üzerinden eleştiren safronkov, “bu konseydeki bazı devletler çoktan ortak soruşturma mekanizması’nın bulgularını manipüle etmeye başladı bile.” diye konuştu.

ingiltere: esed, rusya'yı dünyanın gözü önünde küçük düşürüyor

ingiltere'nin birleşmiş milletler (bm) daimi temsilcisi matthew rycroft ise "esed, rusya'yı dünyanın gözü önünde küçük düşürüyor. rusya itibarını geri kazanmak istiyorsa, bu saldırıyı kınamalı." dedi.

rycroft, rusya ve çin'in bm güvenlik konseyi'ndeki vetolarının esed rejimini cesaretlendirdiğini belirterek, bu vetoların sonuçlarının dün idlib'e kimyasal saldırı olarak geri döndüğünü söyledi.

bütün bulguların bu saldırının bir kaç saat boyunca havadan geldiğini, sinir gazı kullanıldığını ve saldırıların rejim tarafından düzenlendiğini gösterdiğini ifade eden rycroft, kimyasal silah kullanımının savaş suçu olduğunu vurguladı.

rusya tutumunu değiştirmezse bm güvenlik konseyi'nin yine tıkanacağı uyarısında bulunan rycroft, şunları söyledi:

"dünya bize hiçbir şey yapamayan diplomatlar olarak bakıyor, rusya'nın uzlaşmaz tavrı karşısında elimiz kolumuz bağlı... bu korkunç anlamsız saldırılara son vermeye yönelik planınız ne? bizim bir planımız vardı ama siz esed'i korumak için bunu reddettiniz."

fransa: dünya bizi izliyor

fransa'nın bm daimi temsilcisi francois delattre ise "çocukları ve kadınları öldürenleri, onlara büyük acı çektirenleri kınamak için neyi bekliyoruz... dünya bizi izliyor." dedi.

uluslararası toplumun kimyasal silahların kullanımı karşısında sessiz kalmasının, sorumluların cezalandırılmaması mesajı göndereceğine dikkati çeken delattre, bunun son derece tehlikeli ve kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

delattre, rusya'ya rejime karşı daha güçlü bir baskı uygulaması çağrısında bulundu.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, esed rejimine, idlib'deki kimyasal saldırı konusunda yapılacak araştırma sonucunda yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

hollande, bfmtv muhabirinin konuya ilişkin sorusu üzerine idlib'teki saldırıyı birleşmiş milletler güvenlik konseyi'ne (bmgk) taşıdıklarını anımsattı.

fransa'nın bmgk'dan konuya ilişkin bir araştırma yapılması konusunda karar çıkartılmasını istediğini ifade eden hollande, "bu araştırma sonucunda, suriye rejimine karşı yaptırımlar olmalı." dedi.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;